Спира руският независим вестник „Новая газета”

16:58, 28 мар 22 25 1638 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-големият независим руски вестник „Новая газета“, чийто главен редактор миналата година получи Нобелова награда за мир, обяви днес, че спира издаването си до края на военните действия на Москва в Украйна.

Главният редактор Дмитрий Муратов заяви, че това е „трудно“ решение, като посочи, че това е опит да се „спаси“ уважаваното издание и да се избегне пълното му спиране. „За нас и, знам, за вас, това е ужасно и трудно решение. Но ние трябва да се спасим един друг“, каза той в изявлението си.

Съобщението дойде повече от месец след началото на военната кампания на Кремъл в прозападна Украйна. „Получихме поредното предупреждение от Роскомнадзор (руския медиен регулатор бел.ред.)“.

Преустановяваме публикуването на вестника на нашия уебсайт, в социалните медии и в печатни издания до края на „специалната операция в Украйна“, уточняват от изданието.

Основан по времето на бившия съветски лидер Михаил Горбачов през 1993 г., „Новая газета“ е единственият основен вестник, който продължава да критикува президента Владимир Путин и неговите тактики в страната и извън нея.

Главният редактор на „Новая газета“ пуска на търг Нобела си

По-рано днес служителите на „Новая газета“ научиха за официално предупреждение от държавния орган за надзор на комуникациите „Роскомнадзор“, което е второто от миналата седмица насам.

Надежда Прусенкова, говорител на „Новая газета“, заяви пред АФП, че вестникът все още не разполага с копие от предупреждението, като добави, че са научили за развитието на ситуацията „от новините“.

Ако дадена медия получи от регулатора две предупреждения в рамките на една година, съдът може да я закрие.

Припомняме, че миналата седмица Роскомнадзор заяви, че „Новая газета“ не е отбелязала неправителствена организация, спомената в един от материалите ѝ, като „чуждестранен агент“, съгласно изискванията на руското законодателство.

В Русия се наблюдава безпрецедентна репресия срещу инакомислещите и независимата журналистика, която включва обявяването на неправителствени организации и медии за „чуждестранни агенти“ - етикет, който има силно пренебрежителен оттенък и предполага засилен правителствен контрол. Самата „Новая газета“ не е обявена за „чуждестранен агент“, пише БГНЕС.

През 2021 г. Муратов беше удостоен с Нобелова награда за мир заедно с Мария Реса от Филипините за усилията им „за защита на свободата на изразяване". Миналата седмица Муратов заяви, че вестникът е решил да дари златния медал на фонд за подпомагане на украинските бежанци. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама