Бойко Рашков и Христо Иванов - главни герои в „обзорa“ на прокуратурата

17:30, 29 мар 22 25 1857 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сблъсъкът между прокуратурата и управляващите навлезе в нова фаза, след като държавното обвинение проведе първия си обзор на неверните политически твърдения. С призив „всички граждани и медии да се информират от обективни и достоверни източници“, зам.-главният прокурор Десислава Пиронева отбеляза, че „атаките“ от страна на изпълнителната и законодателната власт „изкривяват обществената представа за прокуратурата, като цената за това плащат до голяма степен българските граждани“.

Тя прочете пред журналистите предварително подготвена извадка с 15 политически твърдения от периода 15-27 март. Избраните от прокуратурата изказвания са предимно на депутата от ДБ Христо Иванов (4), вътрешния министър Бойко Рашков (4) и правосъдния Надежда Йорданова (2). Обърнато е внимание също и на други лица от управлението и управляващата коалиция като премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, говорителят на правителството Лена Бориславова и министър Даниел Лорер.

Прокуратурата иска ОАЕ да помогне за разпит на Божков

Темите са от непроведения до момента разпит на Васил Божков през закриването на спецпрокуратурата до досъдебното производство срещу Василев.

След всеки точен цитат Пиронева прочете коментара на държавното обвинение, който в голямата част от случаите започваше с оценката, че политическото твърдение „показва непознаване на Конституцията и законите на Република България“ или с тази, че липсват аргументи. В написаното изявление се отбелязва, че:

- продължава да се работи по случаите „Божков“ и „Булгаргаз“;

- бизнесменът Васил Божков може да бъде разпитан онлайн само при съгласие от страна на ОАЕ;

- не е вярно, че от съдебната реформа зависи достъпа ни до европари;

- спецсъдът е осъдил окончателно 1157 души (сред тях – и споразумелите се с прокуратурата за по-малко наказание – б.р.) и е оправдал само 83, което показва ефективността на специализираните структури;

- главният прокурор не може да дава преки указания на прокурорите;

- само наблюдаващият прокурор може да коментира досъдебно производство;

В прочетения от Пиронева текст се отбелязва още веднъж, че „главният прокурор не осъществява действия срещу конкретни лица“, като така се отговаря на казаното от Владислав Горанов: „Според мен той (Кирил Петков – б.р.) върна жеста на Гешев за това, че Гешев не го преследва за документ с невярно съдържание“, пише bTV.

От прокуратурата обявиха, че ще правят и следващи такива обзори, ако продължи разпространението на политически твърдения, които уронват престижа ѝ и не отговарят на истината: „Освен българските граждани, ще бъдат уведомени и европейските ни партньори и институции“.

„Покажете резултати, не само пресконференции

Отговорът от страна на управляващите обаче не закъсня. Началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова призова прокуратурата да покаже на българското общество не само пресконференции, но и резултати от конкретни действия.  

Тя отбеляза, че специализираният съд и прокуратура са били превърнати в удобна бухалка. По думите ѝ в българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие.

„Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура“, добави тя, цитирана от Нова телевизия.

Бориславова отчете, че правителството за 100 дни вече е напът успешно да закрие и да приеме на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата. В ход е внасяне на законопроект за реформа на КПКОНПИ.

„Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин и също така с министерство на правосъдието сме напът да качим за обществено обсъждане, който ще позволи ефективно разследване и независимо такова в полза на Европейската прокуратура“, подчерта началникът на кабинета.

За нас буди удивление редица факти в поведението на прокуратурата“, допълни Бориславова. Недоумение по думите ѝ, буди и поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на физически лица, които могат да бъдат разследвани. Прокуратурата не бива да забравя, че тя дължи и отчетност на българския народ (..) Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат, заключи тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 13:56, 29 мар 22

От хубав по-хубав, от чист по-чист, и т.н.

2 Тодор 16:37, 29 мар 22

Явно у нас в момента най-много и най-нагло лъжат именно Христо Иванов, но и вътрешния министър!

3 Асен 22:30, 29 мар 22

На Христо Иванов му плащат да прави това, не че се е загрижил иначе.

4 Михаела 16:28, 30 мар 22

Имам усещането, че Иванов си е следствен цял живот

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама