Митева: Само Каримански отговаря на условията за БНБ

09:14, 30 мар 22 / Политика 25 1377 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията. В коалиционното споразумение е записано в последния абзац, че коалиционните партньори ще обединят усилия за единна кадрова политика по отношение на органите, които изцяло или частично се избират от НС, заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева.

По думите й ИТН винаги е била последователна. „Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото НС. Кандидатурата беше единна, по мое мнение, защото участвам в коалиционните съвети. Не съм чула възражение по това име. Не чух и че ще бъде представена нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП  - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?”, посочи тя.

ИТН: Няма драма, че Каримански може да бъде подкрепен от опозицията

Проблем се появил, когато започнали да текат сроковете за първата процедура и то в нейния край. „Нашата кандидатура е била винаги ясна. Не сме търсили кандидати до последния момент. Смятаме, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания на закона”, подчерта Митова.

Според нея управителят на БНБ трябва да отговаря на минималните изисквания, заложени в закона за кредитните институции. „CV-тата и на двамата кандидати са в публичното пространство и всеки може да се запознае с тях. В закона е упоменато, че за член на УС на банката се изискват най-малко пет години на ръководна длъжност. Безспорно г-н Каримански отговаря на това условие. От това, което виждам от биографията на г-н Гюров – той е работил само около година и половина на ниска длъжност в австрийска банка”.

Междувременно стана ясно, че късно снощи е имало Коалиционен съвет в Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков е събрал коалицията, за да обсъдят еврочленството на РСМ и кандидатите за гуверньор на БНБ - Любомир Каримански и Андрей Гюров, съобщи БГНЕС. Все още не са ясни решенията, които са взети на съвета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама