За първи път: Наш консул говори пред щатски Конгрес

11:30, 30 мар 22 25 1589 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков направи първо по рода си обръщение към Конгреса на щата Илинойс в столицата Спрингфийлд. По време на речта си той представи историята на България и описа нейните постижения, тежки моменти и принос за европейската култура. Визитата на генералния консул Станков беше по покана от председателя на Камарата на представителите в щатския Конгрес, Емануел Крис Уелш, съобщиха от МВнР.

Светослав Станков описа най-важните моменти в българската история, като подчерта значението на българската средновековна култура и българския език. Той обърна внимание на факта, че българският е четвъртият език, на който е преведена Библията, и ролята на кирилицата в културното развитие на Източна Европа.

Станков специално подчерта заслугата на България за спасяването на българските евреи от нацистките концлагери по време на Втората световна война и изтъкна това като източник на национална гордост. Последвалият период на комунизма той описа като “насилствено отделяне на България от мястото, на което тя принадлежи – цивилизованият свят”.

Генералният консул призова конгресмените на Илинойс за съдействие и напътствие спрямо българската общност в щата, така че тя да бъде по-видима и по-добре представена в обществения живот.

Обръщението на Станков е първото на български дипломат пред законодателен орган в Съединените щати. В хода на изложението той представи някои бележити личности от българската имигрантска общност в Илинойс, които бяха в делегацията, присъстваща на събитието – Фил Филипов, проф. Самуил Рефетов, Шефкет Чападжиев, Томас Лебамов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама