В Япония празнуват пика на цъфтеж на вишните

19:35, 30 мар 22 / Свят 25 1604 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В цяла Япония хората празнуват пика на сезона на цъфтеж на вишните седмица след отмяната на ограниченията заради COVID-19, породила тревоги за възможно ново активизиране на вируса, съобщи „Асошиейтед прес“.

Вишневите дървета са отрупани с цвят тази седмица в много райони на Япония. Пикът на цъфтежа в Токио беше в неделя според данните на Японската метеорологична агенция и привлече много хора, които избягваха участието в националната традиция две години заради пандемията.

В парка Чидоригафучи, популярно място за наслаждение на цъфналите дръвчета северозападно от Императорския дворец, хиляди хора наблюдаваха нежните бледорозови цветове, докато се разхождаха под вишневите дръвчета.

Чувствам се, сякаш животът най-сетне се върна към нормалното. Тук, в центъра на града, хората очакваха това от толкова време“, казва 62-годишният собственик на кафене Таканори Шиваку, докато се радва на цветовете в парка. Според него вишневите цветове, които цъфтят и след това масово опадат, създават усещане за чистота.

„Исках да дойда тук тази година и съм наистина“, казва 75-годишната пенсионерка Мидори Хаяши, която е стояла основно у дома си през последните две години.

Вишневите цветове или „сакура“ са любими на японците и обикновено достигат пика си от края на март до началото на април, когато в страната отбелязват и началото на новата учебна и бизнес година.

В много паркове тази година от посетителите се изисква да не се събират на пикници под дърветата като част от съществуващите противопандемични мерки.

Във вторник в Токио бе съобщено за 7846 нови случая на заразени с новия коронавирус, активизирал се с новия подвариант на Омикрон. В Япония в понеделник бяха отчетени 29 740 случая на COVID-19, малко повече в сравнение с предходната седмица, с което общият брой заболели в страната достигна малко над 6,4 милиона души, от които 28 000 починали, предаде БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама