ГЕРБ изпревари ДБ с проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна

14:40, 30 мар 22 / Политика 25 1751 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Демократична България“ обяви, че започва консултации с партиите в Народното събрание за постигане на съгласие, с което да се даде мандат на българското правителство да окаже военна помощ на Украйна. Военно-техническата помощ трябвало да бъде съобразена с възможностите на България, се казва в декларация на парламентарната група. 

По думите им войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, затова свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния автократичен режим в Кремъл. „Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа“, се казва в декларацията. И се посочва, че народните представители имат не само политически, но и морален дълг да се съобразяват с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна. От обединението настояват, че солидарността между свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет като общества

Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред

В текста пише още, че „българският национален интерес се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците“, а значителна част от тях вече са предоставили директна военна помощ и подкрепа на Украйна.

От „Демократична България“ изтъкват и че „отбранителните действия на Украйна срещу агресивното военно нападение е нейно неотменимо право, е напълно легитимно оправдано и е в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяването на мира“.

Инициативата идва след твърдата позиция на президента Румен Радев и военния министър Драгомир Заков, че българската армия не е добре оборудвана и има сериозни липси, поради което не може да отделни нищо за Украйна. Премиерът Кирил Петков пък заяви преди повече от седмица, че „никакви ракети няма да се дават на никого в този момент“. Той обясни, че ако България все пак реши да изпрати оръжия за Украйна, това решение ще се взима прозрачно, чрез гласуване в парламента.

Радев предлага да пратим каски и бронежилетки за цивилните в Украйна

Парламентът отново се раздели

Темата предизвика разнопосочни реакции от страна на депутатите в парламента, дори и сред коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“. 

Първи с коментар относно декларацията излязоха от ГЕРБ-СДС, които дадоха брифинг по темата. „Позицията е изразявана неведнъж. В рамките на нашите възможности ние трябва да окажем помощ от всякакъв тип. Консултации с нас до момента не е водил никой“, заяви Томислав Дончев, цитиран от „Сега“.

„На силата трябва да се отговаря със сила“: Борисов готов да даде военна помощ на Украйна

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ отбеляза, че очаква да чуе повече конкретика по предложението на „Демократична България“ какъв точно вид помощ настояват да се предостави. „Реалисти сме. Чухте, че от МО заявиха, че в момента няма как да предоставяме стратегически бойна техника като ракети. Просто нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията и да седнем да ги обсъдим в коалицията“.

Очаквано от „БСП за България“ и „Възраждане“ се обявиха твърдо против предоставянето на военна помощ за Украйна. 

Нека никой да не си мисли, че ще вкара нашата държава в конфликт току-така. По-скоро ще падне правителството и ще го свалим с всички възможни средства“, предупреди лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той отново припомни, че край Мариупол все още се намират 17 български моряци. Военните действия са хаотични и не се знае кой стреля. Застрашен е животът на 17 български граждани, които украинската страна държи като заложници. Ако някой иска да дава бомби - те могат да паднат върху нашия кораб“, предупреди Костадинов, цитиран от bTV. 

Каналът е миниран и има дупка, няма как да бъде преместен. Правителството прави всичко възможно, спрете да пищите. Дали това не е в интерес на друга държава“, отговори Благовест Белев от „Продължаваме промяната“.

От БСП пък напомниха, че решението да се предоставя само хуманитарна помощ на Украйна е било взето и от Народното събрание още при приемането на бюджета. „Това решение не е отменяно, то се спазва и трябва да продължи да се спазва. Ние като политическа група, като политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България ще предоставя, да бъде само хуманитарна. Считаме, че предоставянето на военна помощ, ще въвлече пряко България във войната и ще стане съответно участник“, изтъкна Свиленски, като посочи, че тази тема не е обсъждана в коалицията.

Той отбеляза, че всяка парламентарна група има право на собствена политика. „Нашата позиция е ясна, тя няма да бъде променена при каквито и да е консултации и разговори. Като коалиционни партньори сме готови винаги да водим диалог“, добави още депутатът от БСП, цитиран от БГНЕС. 

Станислав Балабанов от Има такъв народ пък подчерта, че България трябва да бъде безапелационен партньор на НАТО и ЕС в такава ситуация. По думите му държавата ни трябва да има и конкретна позиция когато става въпрос за хуманитарна, военна помощ, и относно тълкуването на понятията специална операция и война. „Ние нямаме представа какви са им мотивите (бел. ред. - на „Демократична България“). Те отварят дискусията. Да видим какви са им основанията в тази декларация. Ще го обсъдим“, посочи той, като отбеляза, че на база обсъжданията вероятно ще има обща позиция.

ГЕРБ изпревари ДБ с проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна

Но докато управляващите умуват и спорят с коалиционните си партньори за вида помощ за Украйна, ГЕРБ-СДС входира проекторешение за даването на мандат на правителството да изпрати оръжия. Така бившите управляващи изпревариха Демократична България

България може да предостави редица отбранителни платформи и въоръжение, които да спомогнат за отбраната на украинците, като преносими зенитно-ракетни комплекси и противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси“, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в декларация от трибуната на НС. Според Митов това са средства, от които българската армия има в излишък и няма да се отрази на бойните ни способности. Твърдението му беше посрещнато с негодувание в залата.

Предлагаме правителството да започне преговори със съюзниците ни в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на Република България, продължи Митов и каза, че това е една от задачите на този съюз - ако имаме дефицити в отбранителните ни способности, правителството да влезе в преговори с нашите съюзници.

„Призоваваме ви да разгледате и подкрепите този проект на решение, защото срамът ще е за вас, но последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите поколения“, подчерта депутатът от ГЕРБ. Време е да си уплътним декларациите с истински действия и да подпомогнем Украйна в усилията да се защити. Тя защитава и всички нас, завърши той, цитиран от „Сега“.

Припомняме, че подобен сценарий се разви и при приемането на обща декларация на парламента за осъждане на войната в Украйна. Тогава управляващите отново забавиха иначе формалната процедура заради коалиционни спорове, като основната инициатива идваше от ГЕРБ.

Факт е обаче, че след повече от две седмици упражнения по международно и военно право и размяна на обвинения, дебатът за оръжията продължава, а България, наред с Унгария, остава единствената държава в ЕС, която не изпраща военна помощ на Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама