Въпреки обещанията: Обстрелът в Чернигов и Донбас продължава

13:35, 31 мар 22 25 2972 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че в Чернигов продължава да има „значителен обстрел“ въпреки плановете за намаляне на военната активност около украинския град. Същата е ситуацията и в Донбас.

Ведомството предупреждава, че са възможни „тежки сблъсъци“ и в покрайнините на столицата Киев в близките дни. Руски войски остават на позиция на изток и на запад от града, въпреки че ограничен брой военни са се оттеглили.

Министерството на отбраната в Москва съобщи по-рано, че спира огъня в обградения украински град Мариупол, за да позволи на цивилните да се евакуират. По-рано президентът Владимир Путин беше казал, че обстрелването на Мариупол ще спре само след като градът се предаде

„За да успее тази операция, ние предлагаме тя да бъде изпълнена с директното участие на Върховния представител за бежанците на ООН и Международния комитет на Червения кръст“, се казва в съобщението на министерството, цитирано „Свободна Европа“, която се позовава на АФП. Конвой от 45 украински автобуси вече е изпратен към южния пристанищен град.

Припомняме, че предишните опити за спиране на огъня в Мариупол бяха провалени, а двете страни се обвиняваха взаимно в продължаване на обстрела. Нови сателитни снимки показват, че жилищните райони на града са разрушени до основи.

Русия е започнала да прегрупира войските си около Киев

Русия е започнала да прегрупира войските си около Киев. Смята се, че част от руските сили са се преместили в Беларус, но само, за да се преоборудват и снабдят със запаси.

„През изминалите 24 часа видяхме, че около 20% от руските войски се предислоцираха. Твърде рано е да сме категорични къде, но според нас те са в Беларус, а не в гарнизоните си в Русия. Ако Москва планира да спази заявката си за деескалация, трябва да изпрати силите си обратно у дома. Но към момента това не се случва. Не виждаме това да се случва. Също така, имаме данни, че в района на Донбас се намират около 1000 наемници от частната руска военна компания „Вагнер“, каза Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Очаква се утре да се проведе поредният тур от мирните преговори между Киев и Москва.

Руски самолети са влезли в небето над Швеция с ядрено оръжие на борда

Междувременно руски щурмови самолети, носещи ядрено оръжие на борда, са нарушили въздушното пространство на Швеция. Това сочи доклад на властите, цитиран от шведската телевизия TВ4 Нюз. Медията се позовава на свой източник, според когото „ходът е умишлен акт на сплашване“.

Според данните от доклада четири руски самолета - два щурмови самолета „Сухой“ 24, ескортирани от два изтребителя „Сухой“ 27, са излетели от авиобаза Калининград. Машините са били оборудвани с ядрени оръжия.

Шведското въздушно пространство е било нарушено над Готланд, шведски остров в Балтийско море. Въоръжените сили на страната отказаха да коментират официално дали двата щурмови самолета са оборудвани с ядрени оръжия, но потвърдиха, че нарушаването на въздушното пространство трябва да е било умишлено. Нарушението на шведска територия е продължило около минута, пише в доклада.

Швеция - която е неутрална и не е член на НАТО, разположи два бойни самолета JAS 39 „Грипен“С тяхна помощ нарушението на руските самолети е заснето и документирано.

Шведската телевизия не съобщава кога точно е станал инцидентът със самолетите с ядрено оръжие, но за подобно навлизане във въздушното пространство бе съобщено на 2 март. За първи път обаче се съобщава, че самолети с ядрено оръжие на борда са влезли в небето над Швеция, пише БГНЕС.

Западът може да отмени част от санкциите срещу Русия

В същото време вчера вечерта зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд обяви в интервю за „Current Time“, че Западът може да отмени част от санкциите срещу Русия, ако Москва спре инвазията в Украйна и изтегли войските си. В противен случай САЩ и съюзниците им могат да наложат допълнителни санкции.

„Докато тази война продължава, ние имаме намерение заедно със съюзниците и партньорите си да увеличаваме натиска върху руския президент Владимир Путин и неговото правителство всяка изминала седмица и да спрем парите, от които те се нуждаят за своята военна машина“, заплаши Нюланд.

Американското разузнаване пък твърди, че руският президент Владимир Путин не е бил наясно относно слабото представяне на армията му в Украйна. Високопоставен американски служител посочва, че съветниците му умишлено са го дезинформирали относно реалния ход на офанзивата, което е довело до трайно покачване на напрежението в Москва.

Кейт Бедингфийлд, директор по комуникациите в Белия дом, казва още, че руският президент вече е запознат с реалната ситуация в Украйна, което би дало възможност да преосмисли бъдещите си действия, пише БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:29, 31 мар 22

Руския фашизъм няма нужда от коментар

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама