Южна Осетия обмисля присъединяване към Русия

14:07, 31 мар 22 / Свят 25 1807 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Грузинският сепаратистки регион Южна Осетия обмисля референдум за официално присъединяване към Русия, обяви лидерът му Анатоли Бибилов.

Южна Осетия и Абхазия са територии на подкрепяни от Русия сепаратисти, обявили независимост от Грузия след кратка война между двете държави през 2008 г. Русия и още няколко страни са признали независимостта на регионите.

По думите на Бибилов в момента водят консултации с Русия за провеждане на референдум за присъединяване на територията, която е „де факто независима“. „Вярвам, че обединението с Русия е наша стратегическа цел. То е нашият път. И Южна Осетия ще върви по този път“, посочи той пред руска държавна телевизия, цитирана от „Свободна Европа“.

Външният министър на Грузия обаче определи обсъждането на референдум като „недопустимо“, като подчерта, че Южна Осетия е „окупирана територия“, която принадлежи на кавказката нация.

Говорителят на Абхазкия парламент Валери Кварчия каза, че регионът не обмисля възможността за присъединяване към Русия. „Конституцията на Абхазия абсолютно и ясно определя нашата страна като независима държава“, подчерта Кварчия, като допълни, че Русия е „стратегически партньор“ на Абхазия.

Почти всички 53 500 жители на Южна Осетия притежават руски паспорти. Според руски политици референдум може да бъде организиран за един до два месеца, ако се вземе окончателно решение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:32, 31 мар 22

Бибилов е бил заплашен от путин ако не премине към русия щего убия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама