Почина последният жив премиер от социализма

14:59, 31 мар 22 25 5327 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тази сутрин почина бившият министър-председател от соцвремената и член на Политбюро на ЦК на БКП Георги Атанасов, съобщи „24 часа“, като се позовава на негови другари. Новината бе потвърдена и от бившия председател на градската организация на БСП в София Калоян Паргов. Причините за смъртта му обаче не се споменават. Той си отиде от този свят на 88 години.

„България загуби днес последния си социалистически министър-председател. (...) Аз загубих другар и приятел. Често ми казваше, че обикновените хора са по-умни от тези, които ги ръководят. Беше стигнал до това заключение по време на престоя му в затвора в Кремиковци след 10-ти ноември. Беше дълбоко разочарован от омразата в политиката, която диктува поведението на участниците в нея през последните десетилетия. Така и не можа да приеме срива на ценностната система на нацията, както сам казваше...“, написа Паргов в своя Facebook. 

Кой е Георги Атанасов?

Между 1962 и 1966 г. той е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1966 до 1990 г. е член на ЦК на БКПОт 1977 до 1986 г. Атанасов е секретар на ЦК на БКП отговарящ за организационните въпроси и отдел „Организационен“ на БКП. По този начин се нарежда и като втори човек в йерархията на БКП след Тодор Живков. А от 1981 до 1986 г. е и заместник-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол с ранг на министър в правителството на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специална временна комисия от висши функционери, която координира т. нар. Възродителен процес.

През март 1986 г. заменя Гриша Филипов като председател на Министерския съвет, а по-късно същата година оглавява и 78-ото правителство на България. Той е премиер на България около три години и половина. Това е времето на Горбачовата перестройка, Възродителният процес, засилващата се международна изолация на България и прогресиращата икономическа и полититческа криза вътре в държавата.

Георги Атанасов е бил част от отбора Петър Младенов и Андрей Луканов, които организират свалянето от власт на Тодор Живков. Точно той на 10 ноември 1989 г. от трибуната на пленума в „Бояна“ произнася сакралните думи за „единодушното решение на Политбюро да приеме молбата на другаря Тодор Живков за освобождаването му от постовете генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет“. 

На трибуната е Петър Младенов, вдясно - Тодор Живков, в средата - премиерът Георги Атанасов; Снимка: Архив

През 1990 г. Георги Атанасов е освободен от всички постове в преименуваната Българска социалистическа партия. Андрей Луканов заема неговото премиерско място. 

Две години по-късно е осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби по т. нар. дело Сираци“. Обвинен е, че е издал заповед за отпускане на 210 000 лева за построяване на кооперация за деца на загинали антифашисти, макар че в заповедта негов подпис няма. По-късно е помилван от президента Желю Желев през 1994 г. по здравословни причини. 

След смъртта на Димитър Попов на 5 декември 2015 г. Георги Атанасов се превръща в най-възрастния жив бивш министър-председател на България. Той е и последният жив министър-председател преди 10 ноември 1989 г. 

Екипът на Topnovini.bg поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките на Георги Атанасов! Нека почива в мир!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:34, 31 мар 22

България загуби един достоен ноклук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама