„Маркет линкс“: Само 16% подкрепят изпращането на оръжия за Украйна

10:10, 01 апр 22 25 1756 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Повечето българи са на мнение, че България трябва да остане неутрална в конфликта между Русия и Украйна. Това сочат данните от проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно с bTV сред 1 029 пълнолетни българи в периода 22–29 март чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Срещу 67% за неутралитет са 16%, които смятат, че България трябва активно да подпомага Украйна, включително и с оръжия.

Графика: bTV

„През последния месец виждаме много сериозни турбулентни движения на нагласите на българите. Тази позиция на неутралитет изглежда в противоречие с нагласата ни, че нашето място е в ЕС и че трябва да разчитаме на НАТО“, коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

Българското общество е разделено на три големи сегмента. Имаме един, който продължава да симпатизира на Путин и продължава да оправдава агресията на Русия в Украйна. Средният сегмент, който е и най-голям, балансира между крайните сегменти. А крайният сегмент е на тези хора, които са със силно изявена проевропейска позиция“, обясни социологът.

Зеленски отстрани двама висши генерали

Повечето от българите смятат, че ставаме свидетели на война, а не на специална операция.

Относно санкциите срещу Русия 41% смятат, че те са справедливи, но закъснели, докато 34%, че са крайно несправедливи.

Графика: bTV

Повечето анкетирани – 53%, смятат, че страната ни трябва да оказва помощ на украинските бежанци, включително и финансова. 30% са против, а 17% са неутрални.

Графика: bTV

Сигурност ли е НАТО за българите?

Графика: bTV

„Това е дълбокото противоречие в нашето общество. От една страна, искаме да бъдем неутрални, а от друга – когато се стигне до прекия избор да препотвърдим нашия геополитечски избор, се получава така, че виждаме ¾ от българите биха гласували „за“ оставане в ЕС, а 60% подкрепят оставането в НАТО, което е най-високият процент от години насам“, коментира социологът.

Графика: bTV

На въпроса „Как бихте гласували на референдум за оставане на България в НАТО и в ЕС?“ повечето отговарят, че е по-добре да продължим членствата си в тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама