ГЕРБ размахаха снимка на Петков: Бягал от блицконтрола

13:20, 01 апр 22 / Политика 25 2103 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Къде е министър-председателят и защо го няма на парламентарния контрол? Този въпрос поставиха днес от ГЕРБ и ДПС, след като бе съобщено, че премиерът Кирил Петков няма да участва в петъчния блицконтрол поради „неотложни ангажименти“. Отсъстваше и вицепремиерът Асен Василев. 

Бившите управляващи обаче не бяха удовлетворени от отговора и запитаха и кой ангажимент е бил по-неотложен от това да се явят пред своите началници. Председателят на Народното събрание Никола Минчев поясни, че Кирил Петков е на българо-турската граница. Тогава Хамид Хамид поиска вместо премиера в парламента да дойде началникът на кабинета му Лена Бориславова.

Очевидно е, че премиерът го е страх да дойде и да се изправи пред народните представители“, коментира депутатът. „Разбрахме, че е тръгнал към границата г-н премиерът, и без това обаче по изключително важни теми, национални въпроси, вместо премиера винаги говори г-жа Лена Бориславова“, посочи той.Моля да допуснете Лена Бориславова да отговаря вместо министър-председателя, защото явно тя е министър-председателят на Република България, а не марионетката Кирил Петков“, изтъкна Хамид, цитиран от БТА.

Минчев го предупреди, че ще му наложи забележка за обидата, която си позволява от трибуната в парламента, а в отговор излезе и Йордан Цонев. 

„Блицконтролът се провежда задължително в присъствието на премиера и вицепремиерите. Аз разбирам, че премиерът смята, че днес е професионалния му празник - на лъжата и шегата. И аз съм си сложил вратовръзка - байдънка. Предлагам ви следващия петък да е блицконтролът, защото това е осакатен блицконтрол“, посочи депутатът от Движението. 

Можеше да дойде в 9.00 часа и после да отиде на „Капитан Андреево“. Така нямаше да се стигне то тези забележки, при положение, че тези ангажименти не са особено спешни“, предложи Христо Гаджев от ГЕРБ.

Според Тома Биков пък Кирил Петков е искал да уплаши ГЕРБ с ареста на лидера им Бойко Борисов, но се е уплашил самият той.

ГЕРБ дори размахаха снимка на Петков от софийска улица. „Ще призова по най-бързия начин ръководството на Народното събрание да се свърже и да уведоми Кирил Петков, че в момента се провежда блицконтрола. Г-н Кирил Петков е в град София. Няма неотложни ангажименти. Той се разхожда пеша, което е похвално. Не е с три джипа и 20 души охрана, но очевидно той има възможност да дойде в парламента. Снимката е публикувана преди малко в някои от водещите новинарски сайтове. В този смисъл, г-н председател, искам почивка от парламентарната група и дотогава се надявам, че министър-председателят ще изпълни своите конституционни, макар че не ги разбира, и задължения по правилник, съгласно чл. 104 и да отговаря на въпроси за блиц-контрол“, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС. Самата тя обаче също поясни, че не е ясно от кога е тази снимка.

На това Настимир Ананиев от Продължаваме Промяната“ отговори, че премиерът ходи на работа в 7:00 часа сутринта и сигурно е бил засечен от хора, а след това е заминал за границата.

В сряда получихме уверението, че министър-председателят ще бъде днес тук да ни отговори за кораба „Царевна“. Аз не знам какви са неговите неотложни ангажименти, но не можем да получим отговор на въпросите - как България се грижи за 17 български заложници. Не прави чест на българския министър-председател“, включи се и Костадин Костадинов от Възраждане“, цитиран от БНТ.

Не разбирам защо Борисов 4 години никой не можа да го докара да отговаря на въпроси“, защити го Борислав Гуцанов от БСП.

В крайна сметка Никола Минчев обяви, че другата седмица ще бъде насрочен друг блицконтрол, на който премиерът да дойде да отговаря на въпроси на депутати.

Колко пъти Борисов е идвал в парламента?

Парламентарният контрол безспорно е изключително важна част от една демократична държава, каквато е България. А връзката на премиера с депутатите спомага той да има обратна връзка и да обясни както на тях, а така и на народа, за действията и плановете за управление на правителството. Дали Кирил Петков е имал възможност преди да отиде на границата да се отбие до Народното събрание, никой не може да каже със сигурност. Факт е обаче, че за малко повече от 100 дни управление Петков е бил в парламента повече пъти от своя предшественик на поста Бойко Борисов за 12 години. 

Статистиката показва, че в третия кабинет на Бойко Борисов за четири години, той е бил едва на 3 изслушвания за 4 години в 44-ото Народно събрание. В същото време към него са отправени 26 питания, 17 опита за изслушване и 25 въпроса, на които е искано да се отговори устно. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:48, 01 апр 22

По големи наглеци от ГЕРБ и ДПС няма. Борисов дори не отиде да си подаде оставката. И въобще за него не съществуваше парламентарна република. ДПС пък години наред прикриваха не ходенето на работа на Доган и Пеевски. Би трябвало да си върнат всички заплати. Хамид да стане и да отговори как Пеевски си получава заплатата днес, след като е под Магнитски. И стига с тези блицконтроли. Оставете българските министри да работят.

2 Анонимен 20:16, 01 апр 22

Какво им кажат това говорят защото са се коромпирали и няма мърдане

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама