Големите кавички: „В Кремъл постоянно е 1-ви април“

15:41, 01 апр 22 / Големите кавички 25 1648 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Студентки, лъвове и лампи

В Кремъл постоянно е 1-ви април“. Това написа във Facebook евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев относно Денят на шегата, който той обвърза с войната в Украйна, последвалите санкции срещу Русия и ултиматумът на руския президент Владимир Путин за продажбата на газ в рубли. 

Ето и целия му пост:

Нищо смешно не виждам в днешния 1 април и изобщо не ми е до шеги (макар „шутката“ на #Путин за газа в рубли да дава неизчерпаем материал...)

Напротив - искам ужасно сериозно да се обърна към искрените русофили, хората, които са готови - от историческа благодарност, културно преклонение, езикова близост, биографична свързаност - да подкрепят винаги „Россия“. И търсят рационализации и оправдания на всяко дело на поредния дементен самодържец. 

Не Ви ли стяга сърцето, когато Путин мобилизира 135 000 деца от същия, любимия Ви руски народ? Представяте ли си как извлачват бедния Ванка от калното му село, как плаче бабушката, как пияният баща трагически не осъзнава какво толкова се случва, но чувства, дълбоко в безкрайната си и безсмъртна душа чувства, че е нещо тъжно и нередно? Как пращат Ванка - напълно неподготвен и необучен, полуграмотен юноша с бляскави житейски перспективи да опознае съседния град някой ден - да стреля по хора, които говорят същия език, да обсажда и разрушава градове, в които в учебника му пише, че живеят руснаци? Да гледа как хвърчат крайниците на другите ребята и как изнасят телата им, докато напълно се дехуманизира и се превърне в едно малко чудовище... И докато накрая бъде застрелян от братовчед си, който - за разлика от него - знае защо се бие и какво брани? 

И така - 135 000 пъти. 135 000 руски съдби, завинаги прекършени, защото дементният самодържец, без да знае защо е започнал войната, знае, че животът му свършва с нея? 135 000 семейства, чиято единствена - и немалка - вина е тъпото примирение, с което, по вековен навик, приемат самодЕржието за естествено агрегатно състояние на обществото... Или не Ви тревожи, защото Самодържецът и Народът са едно, и докато Той е жив и на власт, тези, които умират за Него, са без особено значение? Мужици, пушечно месо. Ако не е куршумът на братовчеда, хероинът, СПИН, хепатитът или накрая - цирозата, така и така ще свършат същата работа? Заради същото тъпо примирение... 

Или просто вярвате на шутката му, че тези деца няма да бъдат пращани в „горещи точки“? Моля Ви... Днес е 1-ви април. Всъщност, в Кремъл постоянно е 1 април“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама