Ева Вукадинова напусна националния отбор по ски

15:50, 02 апр 22 / Спорт 25 1936 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Представителката на България в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин Ева Вукадинова обяви, че вече не е част от националния отбор. Тя обяви решението си в профила си в Instagram.

Само една българска биатлонистка в топ 50 на 15 км в Пекин

Вукадинова не посочи конкретни причини за решението си, но разкри, че е много разочарована от отношението на треньори и ръководители, които са я подвеждали през последните пет години, в които е била част от националния тим. Тя добавя, че не смята да обира повече минусите при негативни резултати и не иска да търпи лошо отношение, като дори отправи обвинения в сексизъм, пише dsport.bg.

Много съм щастлива да обявя, че от днес вече не съм част от националния отбор на България. Решението ми да напусна тази организация е свързано с цялата токсичност, която съдържа. Тъжно е, но също така ще ми позволи да „дишам“ и да се насладя на живота и карането на ски. Уморих се да слушам ежедневно груби и сексистки коментари, как трябва да бъде забранен женският спорт, как никога няма да бъдем достатъчно добри, никога не инвестираме достатъчно и никога не сме достатъчно слаби. Всичко, което мога да кажа, е, че изпитвам огромно уважение към всички жени и момичета, които са преминали през това и все още го преживяват“, написа скиорката в профила си в Instagram.

На игрите в Пекин българката зае 36-то място в гигантския слалом, а в слалома не завърши.

Ски федерацията изненадана от решението

Българската федерация по ски обяви, че е изненадана от решението и обвиненият на Вукадинова. От там там посочиха, че тя е изпълнявала програма, одобрена от нея с ясни параметри за всеки сезон, размер на финансиране от страна на федерацията и индивидуални цели.
 
„В нито един момент през последния сезон ръководството на федерацията не е било търсено от състезателката за обсъждане на евентуални индивидуални проблеми и въпроси, свързани с негативно или обидно отношение на треньори, състезатели или ръководители. Странно е, че това очевидно дълго подготвяно решение се прави по този демонстративен начин преди началото на държавното първенство и не се наемаме да коментираме доколко професионално е подобно отношение...Няма да коментираме направените в писмото нападки за треньори и ръководители без конкретни факти, но Федерацията не би толерирала подобен тип поведение“, се казва в позицията.
 
Според тях подобни важни въпроси трябва да се обсъдят след приключване на сезона с оглед намиране най-доброто решение преди всичко за състезателя. От БФСки запазват правото си да  предприемат юридически стъпки за да защитят доброто си име.
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама