Кога може да очакваме следваща COVID вълна?

10:40, 03 апр 22 25 1894 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има условия за настъпване на следваща вълна на коронавируса в края на септември месец. Това заяви вирусологът и съветник на премиера за мерките за коронавируса проф. Радка Аргирова пред БНТ. 

Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна“, заяви Аргирова.

„Триото срещу коронавируса“: Пандемията не е приключила

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Около 2-2.5 млн. хора са все още чувствителни към вируса. Силно препоръчителни са мерките за носене на маски, спазване на разстояние, проветряване и спазване на лична хигиена, отбеляза проф. Радка Аргирова. 

Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна“, заяви вирусологът, като уточни, че във взимането на решението са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

Испания вече ще третира COVID-19 като грип

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен респираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените сертификати все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

 

Данните от последното денонощие

497 са новите случаи на коронавирус у нас. Това е с 536 случая по-малко спрямо вчера, сочат данните на Единния информационен портал.

11 заразени са починали за денонощието. 70,42% от случаите за деня не са ваксинирани, а 90,91% от починалите също нямат поставена нито една доза.

473 души са излекувани за последните 24 часа, а общо преболедувалите у нас са 926 273.

69 са новоприети в болница, като 73,91% от тях не са ваксинирани. 1851 са общо хоспитализираните, като 205 са в интензивни отделения.

339 са поставените дози ваксини за последното денонощие, а общо от началото на пандемията са инжектирани 4 353 674 дози.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама