България може да предостави на Украйна само боеприпаси

20:27, 03 апр 22 / Политика 25 1750 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В момента България може да предостави само годни боеприпаси на Украйна. Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков по темата за изпращане на военна помощ за Украйна.

България не може да предостави този особен вид оборудване, от което има необходимост Украйна, например самолети и противовъздушни системи и т.н. Става дума за много специфично оборудване. Това специфично оборудване ние не можем да го предоставим наистина какво можем?“, уточни министърът в ефира на bTV.

„Украинските войници са по-добре оборудвани от нашата армия“

Той обяви още, че Министерството на отбраната вече е задвижило процедура по предоставяне на каски и бронежилетки за населението на Украйна. Процесът е започнал преди призива на президента Румен Радев за такава помощ.

Дебатът в парламента закъсня

Очаква се следващата седмица парламентът да гласува предложението на „Демократична България“ страната ни да изпрати и военна помощ на Киев, но според военния министър дебатът е закъснял.

Атанасов е сигурен: България ще даде военнa помощ на Украйна

Заков уточни, че до момента никой не е искал неговото становище по въпроса. Той напомни, че сме парламентарна република и подобно решение е в ръцете на народните представители. „В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не може да кажа, че страна жертва не трябва да бъде защитена“, смята той.

Може ли България да пази небето си сама

В момента България може да пази въздушното си пространство с помощта на своите съюзници, категоричен е военният министър. „Става въпрос за решение от 2014 г. от срещата на върха на НАТО в Уелс. Още тогава беше взето решение да се усили небето на съюзниците от източния фланг. Това, което виждаме в момента, е в изпълнение на тези решения“, обясни Заков.

Първите самолети от поръчаните от САЩ изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г., обяви министърът на отбраната. По негова информация сме платили всичко по тази сделка, но обезщетение за забавянето на доставките няма да има.

„Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор“, обясни министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама