„Можете да видите победата и от Луната, и от Брюксел“: Орбан спечели четвърти мандат

08:03, 04 апр 22 / Свят 25 2517 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви победа на парламентарните избори, а лидерът на опозиционната коалиция „Обединени за Унгария“ Петер Марки-Зай призна поражение.

Така Орбан печели четвърти пореден мандат, след като избирателите подкрепиха предпазливата му позиция по отношение на войната на Русия в Украйна и кампанията му за по-традиционни християнски ценности, отбелязва „Ройтерс“ .

„Постигнахме толкова голяма победа, че можете да я видите от Луната и със сигурност можете да я видите от Брюксел“, каза Орбан пред свои привърженици, цитиран от Mediapool.

Унгарският лидер многократно влезе в сблъсъци с Брюксел през последните години, тъй като е обвиняван от ЕС в уронване на демократичните свободи в страната си.

„Целият свят видя тази вечер в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните граждански политики и патриотичните политики победиха. Ние казваме на Европа, че това не е миналото, това е бъдещето“, заяви Орбан.

При 75% преброени гласове предвожданата от ФИДЕС коалиция печели 54.5 процента от вота, докато проевропейската опозиционна коалиция „Обединени за Унгария“" получава близо 34 процента от вота, показват данни на националната избирателна комисия.

Лидерът на опозиционната коалиция „Обединени за Унгария“ Петер Марки-Зай каза от своя страна, че победата на управляващата партия ФИДЕС се дължи на мащабната ѝ пропагандна машина, в това число доминацията ѝ в медиите.

„Не искам да скривам разочарованието си, тъгата си... Знаехме, че борбата ще бъде неравна“, каза той. Признаваме, че ФИДЕС получи огромното мнозинство от гласовете. Но въпреки това можем да спорим дали тези избори бяха демократични и свободни“добави 49-годишният политик.

Победата може да окуражи 58-годишния Орбан в амбицията му да изгради нелиберална държава, която според критиците е равносилна на подриване на демократичните норми, коментират още от Ройтерс.

Нахлуването в Украйна, което Русия нарече специална военна операция за разоръжаване на съседката си, принуди Орбан, един от най-дългогодишните европейски лидери, да предприеме неудобни маневри у дома и засили призива на лидера на опозицията Петер Марки-Зай да върне Унгария в западната сфера на влияние.

Въпреки това много от по-възрастните и по-бедни избиратели, които отдавна подкрепят консервативната социална програма на Орбан, се оказаха недоверчиви към опозицията, за която той заяви, че ще въвлече страната във война.

Орбан осъди руската инвазия и не наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, въпреки че заяви, че не е съгласен с тях. Но той забрани транспортирането на оръжия за Украйна през унгарска територия, като се сблъска с критики от страна на националистическите си съюзници в Полша.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама