„Няма да изхвърляме Достоевски и Чайковски“: Вучич остава президент на Сърбия

08:14, 04 апр 22 / Свят 25 2389 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сръбският президент Александър Вучич обяви победата си още на първи тур на президентските избори в страната, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните избори, предаде БТА.

На пресконференция в централата на СПП Вучич представи данните на партията си за предварителните резултати, според които той печели 59.9 до 60,1 процента от гласовете в надпреварата за държавен глава.

По данни на партията след него се нареждат кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош със 17,7 на сто, а на трето място е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9 на сто от гласовете.

Вучич излезе от … хладилника

Сърбите избираха вчера измежду 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.

Вучич посочи, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.

Сегашният президент на Сърбия благодари на семейството си, на партията си, както и на сръбските граждани за постигнатите резултати.

„Сърбия зави надясно“, каза Вучич. „Защитаваме интереса на страната. Сега трябва да се определим за бъдещето“. Той обяви, че Сърбия „ще продължи по европейския път, но с мир, стабилност и спокойствие“.

Вучич: България е длъжна да ни достави руски газ, ние си плащаме

В отговор на журналистически въпрос Вучич каза, че Сърбия ще продължи политиката си на военна неутралност и няма да влиза в нито един военен съюз. Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.

„Мога да ви обещая, че няма да изхвърляме Достоевски от училищата и Чайковски от операта“, заяви Вучич след победата, което е намек към реакцията в някои западни държави, разграничили се от руски изпълнители, които не осъждат войната в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Браво 08:58, 04 апр 22

Защитава си националните интереси, и без джендърство

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама