Българка спечели „Грами“

09:43, 04 апр 22 / Култура 25 1871 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българската композиторка Пенка Кунева спечели награда „Грами“ за музиката към филма „Women warriors“. Това се случи на 64-тите награди „Грами“, които се състояха преди часове в залата на „Grand Garden Arena“ в Лас Вегас. 

Саундтракът на филма е номиниран в категория Класическа колекция“. Пенка Кунева написва 7 от общо 14 глави. Документалният филм е посветен на жените активистки. Той е участвал на множество фестивали и получава над 20 награди. 

Българка с номинация за „Грами“

Самата Пенка Кунева не е присъствала на наградите. Пръв за успеха й съобщава съпругът й Даниел Шуайгър, редактор на филмова музика, с когото живеят в Лос Анджелис, заедно с дъщеря им Джийни.

„Когато Даниел ми съобщи, не можах да повярвам. После той ми изпрати линк с наградените и тогава видях с очите си, че сме победили. Когато ни номинираха, си казах, че трябва да победим, защото това е един уникален проект, свързан и с класическа, и модерна симфонична музика - силна музика. Но най-вече ме впечатлиха усилията, които нашият продуцент Ейми Андерсън положи, за да популяризира този проект“, сподели Пенка Кунева пред „Труд“.

Кои са останалите победители

Церемонията се проведе за първи път от началото на пандемията от коронавирус в пълния си блясък, като за втора поредна година водещ бе южноафриканският комик, актьор и телевизионен водещ Тревър Ноа.

Дуото „Silk Sonic“ спечели наградата „Грами“ за песен на годината. Проектът, в който участват Бруно Марс и Андерсън Паак, грабна статуетката за песента „Leave The Door Open“. Дуото Бруно Марс и Андерсън Паак изпълниха песента на откриването на церемонията и се завърнаха минути по-късно, за да приемат трофея си. „Заради вас, хора, аз и Анди ще пеем тази песен завинаги“, каза Марс.

Оливия Родриго получи наградата за най-добър нов изпълнител, а също така бе отличена за най-добър поп албум и най-добро поп изпълнение.

Групата „Foo Fighters“ спечели и трите награди „Грами“, за които беше номинирана - за най-добър рок албум, най-добро рок изпълнение и най-добра рок песен. Преди малко повече от седмица барабанистът на групата Тейлър Хокинс почина внезапно. Никой от „Foo Fighters“ не се появи на церемонията, въпреки че по време на телевизионната гала вечер се очакваше да бъде отдадена почит на 50-годишния Хокинс, предаде БГНЕС. 

Тазгодишният номиниран за най-много „Грами“ Джон Батист се издигна над тежката си конкуренция и спечели 5 награди, сред които престижното отличие за албум на годината за „We Are“ - триумф за джаз и R&B изпълнителя с по-малко световно признание от колегите си поп звезди.

Батист е лидер на група и телевизионен водещ, чиито предишни награди включват „Оскар“ за саундтрака му към анимационния филм на Pixar „Soul“ - изненада наблюдателите на „Грами“, като получи 11 номинации тази година - най-много от всички изпълнители.

Украинският президент Володимир Зеленски се появи изненадващо на церемонията по връчването на наградите, като призова за подкрепа на страната си и помоли водещите изпълнители в бранша да „запълнят тишината“, причинена от войната с музика

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама