Тео Ушев претвори ужаса в Буча през детските очи

10:50, 05 апр 22 / Култура 25 1882 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Талантливият български аниматор Теодор Ушев, който често чрез моливите и четките си изразява своето мнение по социално значими теми, не остана безучастен и към случващото се в Буча. За броени дни неговата нова рисунка обиколи социалните мрежи.

Изкуството като благодарност: Ушев подари рисунките си на ангелите-пазители от ВМА

Една картина говори много повече от едно изречение“, каза той. И с моливите Теодор Ушев успява да изрази възмущение, но и ужас.

Всеки, който поглежда в картината всъщност вижда войната през очите на дете, което вижда убиеца си. Ужас от човешката жестокост, гняв и ярост - споделя чрез езика на изкуството Теодор Ушев.

„Съвсем спонтанно седнах и нарисувах тази рисунка, през цялото време си мислех, че ще бъде по-лесно. Седнах без никаква идея и просто, докато рисувах този плакат ми трепереха ръцете. Това нещо за първи път ми се случва. За пръв път ми се случва да изпитвам безпомощност. Аз искам да мълча, искам да мълча в памет на загиналите невинни жертви - на децата, на жените, на възрастните хора, които само до преди един месец живееха спокойно. За съжаление, аз винаги съм бил оптимист и съм мислил, че изкуството може да промени света. Само че в този момент изпитвам абсолютно отчаяние и безсилие, че изкуството може да промени нещата“, споделя Ушев пред БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама