МВР прати на Гешев и второто „пристанище на Доган“ - във Варна

14:06, 05 апр 22 25 1533 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След като вчера МВР прати „пристанището на Ахмед Доган“ в бургаския парк Росенец на прокуратурата, днес направи същото с още един проект, свързван с почетния председател на ДПС - този за удълбочаването на варненското пристанище.

Проверка на „Икономическа полиция“ показа данни за умишлена безстопанственост чрез поредната „инхаус“ процедура. Затова от МВР изпращат на прокуратурата събраните данни.

Поръчката струва на държавата над 400 млн. лв. и включва драгирането на двата канала. Те са изградени през 70-те години на миналия век и вече не отговарят на съвременните по-големи плавателни съдове.

От проекта се ползва директно почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който е собственик на ТЕЦ „Варна“. Централата има собствен порт с големи планове за развитие и ще се възползва приоритетно от удълбаването. Дружеството обаче отрича да получава предимство пред останалите държавни и частни оператори на терминали, разположени по кейовите стени на пристанището, и посочва, че драгирането е в полза на всички, пише Mediapool.

Парите за проекта са дадени на държавното дружество „Пристанищна инфраструктура“  през 2019 г. Без обществена поръчка то възлага дейностите на собственото си дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ . След това обаче парите са дадени на частната „ЕС Билд“. Според медийни публикации в крайна сметка дейностите се извършват от руски компании.

„Установено е, че след провеждане на процедурата по възлагане на обществената поръчка за удълбочаването на двата канала на пристанището е сключен договор за изпълнение с еднолично акционерно дружество. Съгласно подписаното с възложителя споразумение от 1 октомври 2019 г. е следвало избраното акционерно дружество да извърши дейностите „на свой риск, със свои материали и техника, механизация и човешки ресурси“. Независимо от условията на документа и без да има право, дружеството възлага дейностите на друго предприятие, а то от своя страна ги превъзлага на трето предприятие“, пише в съобщението на МВР.

МВР огласи над 100 случая, „потънали“ в прокуратурата

Според полицията е установено, че първоначално избраният изпълнител не е имал нужния ресурс и техника, за да изпълни проекта. Второто дружество имало малък екип, който също не можел да се справи със задачата. Държавното обвинение вече е сезирано с подобен сигнал. Според МВР досега прокурорско произнасяне по него няма.

Схемата с прехвърлянето на парите напомня строителството на „Хемус“ по времето на ГЕРБ. Формално там изпълнителят е държавното дружество „Автомагистрали“. Впоследствие то наема персонал и техника от частни фирми. 

Край на скритото възлагане при „ин хаус“ поръчките

Сигналът до МВР бе подаден в началото на годината от новия министър на транспорта Николай Събев. Тогава той обяви, че трябва да се помисли дали проектът да не бъде спрян. В парламента той каза, че има опасност за конструкцията на „Аспаруховия мост", който е на по-малка дълбочина от предвиденото за прокопаване на канала. Опасенията бяха изказани първо от БСП, които заявиха, че има риск за съоръжението, ако не се направи допълнително укрепване преди удълбочаването.

По време на изслушването му в парламента министърът на транспорта Николай Събев информира, че работата по удълбочаването е завършена до пристанището на ТЕЦ „Варна", собственост на почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган, но не и до останалите 15 терминала

По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, включително към пристанищен терминал Варна-Запад, е технически невъзможно предвид наличието на подводни комуникации и геологията на дъното, която не позволява преместването им. Тези данни поставят под съмнение целесъобразността на проекта", посочват от АКФ, които също подадоха сигнал за нарушения. С други думи - проектът е бил целесъобразен. Само за пристанището към теца на Доган, пише „Клуб Z".

Месец по-късно Събев промени позицията си. Във Варна той каза, че удълбочаването няма да спре само до пристанището на Доган, а ще бъде продължено, за да стигне до всички оператори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама