„Демократична България“ иска да обявим Митрофанова за персона нон грата

18:20, 06 апр 22 / Политика 25 1517 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Демократична България“ сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна. От там също така настояват руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

„През последните дни се множат свидетелствата за зверствата, извършени от руската армия в Буча и други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, от разкриването на масови гробове, от сведенията за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, намиращи мащабите на геноцид“, посочват от „Демократична България“ в декларация. 

След Буча: Масово експулсиране на руски дипломати

Те настояват за четири неща. Първо, страната ни да подкрепи с предоставянето на съдебно-медицинска експертиза разследването на военните престъпления на руската армия, които вече се организират не само от украинските власти, но от ООН, Европейския съюз и други международни организации.

Второ, като член на Европейския съюз България да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия.

„Дали Митрофанова е една зла леля, или изпълнява задачи?“

„Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 руски дипломати, а Литва – и руския посланик, настояваме за обявяването за персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България“, се посочва още в декларацията.

От обединението искат още България да започне да предоставя на Украйна оръжия и муниции, които да ѝ позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления.

Напрежение сред управляващата коалиция заради Митрофанова

По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че е възможно до края на деня правителството да излезе с официална позиция за руския посланик у нас. Все още обаче такова не е обявено. Депутатите от БСП отказаха да коментират темата пред журналисти в парламанета. Малко по-късно обаче вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която е и лидер на партията, написа във Facebook, че това представлява „крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици“. По думите ѝ нито лидерският коалиционен съвет, нито Министерски съвет, нито председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Именно затова тя призовава за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес.

Част от коалиционните партньори пък видяха в акциите на „Демократична България“ пренебрегване на общото им решение. „Чисто политически, да си вървим по начина, по който сме се разбрали. За пореден път „Демократична България“ заявяват нещо чрез декларация. Това трябва да го обсъдим на коалиционен съвет“, заяви Станислав Балабанов, депутат от „Има такъв народ“, цитиран от БНТ.

От най-голямата парламентарна група нямат обща позиция. „Личното ми мнение е, че бих подкрепил едно такова предложение“, заяви Настимир Ананиев, депутат от ПГ на „Продължаваме промяната“.

Очаквано ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ са на коренно различни мнения. Припомниха вече изразявани позиции. „Ако ние управлявахме в момента, Митрофанова щеше да е обявена за персона нон грата и щеше да си е тръгнала много отдавна. Просто защото поради много причини, разбира се, но и най-вече затова, че отдавна е прекрачила границите на нормалното, което е позволено на един дипломат“, заяви Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ.

„Ние от „Възраждане“ смятаме, че нито е уместно, нито е подходящо България да влиза в риториката на която и да е друга държава и да гони посланик“, заяви Цончо Ганев, заместник-председател на партията.

От ДПС не коментираха темата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Анонимен 12:20, 06 апр 22

от ДБ що си мислят че сме дебили а те са единствените умни?

2 Анонимен 13:40, 06 апр 22

ДБ им дай по гръмки новини да се изказват, това им е на тях разбирането за политика.

3 Анубис 14:35, 06 апр 22

ДБ е време да спрат да информират хората за очеизвадни неща ... Каква е тази мания от тяхна страна не знам хаххаха

4 Навалний 15:08, 06 апр 22

Отдавна трябваше Мутрьохванатата да бъде изгонена!

5 Прекаляват 15:41, 06 апр 22

Натегачи

6 Натегачи 15:42, 06 апр 22

Натегачи

7 Марианна 16:57, 06 апр 22

ДБ правят изказвания само когато ще привлекат общественото внимание и така печелат, за съжаление, поддръжници

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама