МВР откри нарушения в ремонт на покрива на „Александровска“

15:40, 06 апр 22 25 1475 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Проверка на МВР е установила нередности при ремонта на покрива на една от клиниките в „Александровска“ болница. Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост, както и за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.

Проверката на „Икономическа полиция“ е започнала след сигнал за нарушения, свързани с ремонт на покрива на Клиниката по алергология на лечебното заведение. След изискване на документация от болницата е установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение - компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно - на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

Обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата, като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването през 2020 г. директор на болницата е проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м. Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687,32 лв. - наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

„Ефектът Ангелов“: От болница на плюс, Александровска днес е затънала в дългове

Припомняме, че през септември 2021 г. здравното министерство с министър Стойчо Кацаров оповести данни от одитен доклад на финансовото състояние на „Александровска“ болница. Според документа от лечебно заведение на печалба под ръководството на Костадин Ангелов (2013-2020 г.) болницата е натрупала загуби в размер на близо 70 млн. лева. Повече от половината дългове са към доставчици, защото Ангелов удължавал просрочията чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията. Болницата обаче не само разсрочвала дълговете, но е поемала и нови задължения като лихви.

Отговорността е на Ангелов и на правителството на ГЕРБ“, заяви тогава Стойчо Кацаров. Костадин Ангелов от своя страна определи случая като „опит за сплашване“ с цел „саморазправа с политически опонент“. Според него на обществото се давала само „извадка от доклад“.

Бившите шефове на „Александровска“ не били в конфликт на интереси

Проблемите в „Александровска“ в последно време са не само финансови. През октомври миналата година имаше съмнения за конфликт на интереси при двама изпълнителни директори след Ангелов – професорите Димитър Буланов и Борис Богов. Твърдеше се, че проф. Буланов е заемал цели 5 длъжности в болницата и съмнения за работата на проф. Богов в ДКЦ „Александровска“. Антикорупционната комисия обаче не намери нарушения.

Рашков да действа със същия плам

След разпространението на информацията от прокуратурата Костадин Ангелов отговори с брифинг в парламента. „Днес беше изнесена поредната невярна информация от ГДНП за извършени закононарушения в „Александровска“ болница, когато аз съм бил изпълнителен директор. Това е поредният кризисен политически пиар на Бойко Рашков. Той се доказа като добър политически пиар и много лош милиционер“, заяви той.

Ангелов от своя страна разказа за сключени договори от сегашния изпълнителен директор на лечебното заведение Атанас Атанасов, назначен от Стойчо Кацаров. Той даде примери за такива с юридически лица, адвокатски и одитни дружества.

Съсредоточи се конкретно върху договор между здравното министерство начело с Кацаров и болницата. „Вижте доказаните закононарушения в „Александровска“ болница, за които Бойко Рашков мълчи“, изтъкна Ангелов и подчерта, че МВР е уведомено за тях в началото на февруари, но до момента няма реакция.

Договорът е за изграждане на съвременна канализация и водопровод за болничния комплекс на стойност 3,5 млн. лева. Първият документ е от 15 септември, а чак на 23 декември идват 3 договора с търговско дружество, регистрирано 13 дни по-рано. По думите на Костадин Ангелов по договорите е платено авансово, без обществена поръчка и с пряко договаряне. Така според него е избегнат контрол от Агенцията по обществените поръчки.

Очаквам същия плам в действията и същата лична ангажираност на министър Рашков за предприемане на спешни действия по тези закононарушения“, подчерта Ангелов и допълни, че ситуацията му прилича на „другаруване и синхронно действие или бездействие на МЗ“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама