Готова е поредната финална версия на Плана за възстановяване 

15:10, 06 апр 22 / Политика 25 1531 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост е абсолютно готоваобяви премиерът Кирил Петков на заседание на Министерския съвет. Това става само ден преди посещението на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България. 

Акцентите на Плана

Петков изброи някои от акцентите на плана: „Гарантира се енергийната сигурност на България. Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на Зеления преход. Използвахме иновативни решения, включително батерии и ВЕИ-та, геотермали, използвайки природното богатство на България“.

Премиерът поздрави всички министерства, които са работили по изработването на финалната версия. „Искам да поздравя специално и подхода за справедлива България. Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор. След това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси“, заяви още Петков.

Едновременно с това ще бъде направена реформа и в КПКОНПИ.

„Ще има и големи реформи в процеса как се извършват обществените поръчки. Както всички знаем, това беше огромен проблем в предишните управления на България“, добави министър-председателят, цитиран от bTV. 

Петков заяви, че финалната версия на плана включва голям фокус върху жп транспорта с 62 нови влака и нови градски железници.

„Увеличаваме общия размер на средствата към бизнеса, като слагаме и специален акцент към иновативните компании и стартиращите компании“, каза още той.

Планът за възстановяване и устойчивост е на обща стойност около 13,52 млрд. лв., от които около 12,26 млрд. лв. е финансирането от грантове по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Срещу това са заложени 57 инвестиции и 47 реформи в 12 сфери. Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката, като в него бяха засилени мерките по отношение на зеления преход, които вече съставляват над 53% от общите предвидени разходи, и на дигитализацията, където ще бъдат насочени над 23% от средствата, съобщиха от правителствената служба.

Припомняме, че ЕК вече няколко пъти върна българския План за възстановяване за доработване. Сред проблемите, които ни посочи ЕК бяха декарбонизацията, отчасти дигиталната свързаност, транспортът, както и минималният европейски доход. Последната (четвърта) отсрочка, която ни бе дадена е до 15 април. Последната му редактирана от българските власти версия бе публикувана на 11 март.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама