Слави Трифонов с остри обвинения към Кирил Петков

19:22, 06 апр 22 / Политика 25 2333 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов отправи остри критики по адрес на премиера Кирил Петков. Той нападна във Facebook позициите на министър-председателя за еврочленството на Република Северна Македония. По думите му той е уговарял на тъмно свалянето на ветото пред РСМ. 

Трифонов твърди и че премиерът е използвал нецензурни думи спрямо кандидатурата на ИТН за шеф на БНБ. 

Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта „Външна политика“, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава“, изтъкна Трифонов и уточни, че Петков не е съгласувал изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но с коалиционните партньори и с Народното събрание. 

България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента“, пише лидерът на ИТН, която е част от коалиционното управление.

Той подчертава, че партията му няма да се съгласи с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония. „Има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан“, допълва Трифонов. 

Петков използвал нецензурни думи спрямо Каримански

Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет“, отбелязва председателят на ИТН.

„Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи“, завършва Слави Трифонов.

Премиерът Кирил Петков към момента все още не е отговорил на нападките. 

Припомняме, че в битка за БНБ се борят Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“. Надпреварата между двамата обаче доведе и до искри между коалиционните партньори.

Премиерът Петков очаквано обяви, че подкрепя Гюров. От „Демократична България“ също заявиха подкрепа за него. БСП обаче все още не е обявила официално кого ще подкрепи с гласовете си. От ГЕРБ-СДС пък намекнаха, че може да не участват в гласуването. ДПС също запазват мълчание относно тяхната позиция.

Думите на лидера на „Има такъв народ“ обаче за пореден път доказват, че отношенията в управляващата коалиция са силно обтегнати. Партиите, които са част от нея имат сериозни разминавания и относно войната в Украйна, санкциите срещу Русия и изпращането на военна помощ. 

По-рано днес се чуха и противоречия и спрямо предложението на „Демократична България“ да бъде изгонен руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама