„Не сме неутрални“: Хиляди на шествие в София за изпращане на военна помощ на Украйна

19:36, 07 апр 22 25 1983 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Не сме неутрални“ под това мото премина поредно мирно шествие в подкрепа на Украйна, което събра в центъра на София няколко хиляди души.

Основното им искане е изпращането на „военно-отбранителна“ помощ за Украйна, а поводът за протеста - убийствата на цивилни в Буча. Организатори са същите, които инициираха големия протест в подкрепа на Украйна преди две седмици, който събра над 10 000 души.

Шествие в подкрепа на Украйна в София

Приятели, шокирани сме от всичко, което научаваме за стореното от руската армия в украинския град Буча и околностите на Киев през последните седмици. Ужасени сме от тези зверства и от мисълта, че в териториите, които все още са под обсадата на Путин, други хора преминават през същото.

Не можем да останем неутрални като държава. Трябва да помогнем на Украйна да защити децата си от тази безподобна агресия, в това число и с военно-отбранителна помощ. Всички наши партньори в Европейския съюз вече го направиха без нас и Унгария“, заявиха организаторите на протеста.

„Нека не се залъгваме - незаемането на страна и отказването на помощ е съучастие с агресора. Не можем да останем неутрални като граждани. Нека отново излезем по улиците на България. В нас е силата да влияем на правителството си, да покажем, че ни е срам от политиците, които прокарват интересите на Путин тук, че искаме България твърдо да застане на правилната страна на историята“.

По-рано в четвъртък организаторите на шествието внесоха в Народното събрание петиция, с която се подкрепя настояването на шестима бивши министри на отбраната България да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Петицията бе първоначално подкрепена от 144 души, сред които общественици и хора на изкуството и културата – музиканти, поети, писатели, режисьори, университетски преподаватели. За седмица тя събра още над 1500 подписа, предаде Mediapool.

Събитието започна в 18.30 часа на пл. „Александър Невски“, след това се насочи към Руския културно-информационен център, където протестиращите оставиха стари обувки в памет на жертвите в Украйна. После премина през сградата на БНТ и завърши с палене на свещи пред Паметника на Съветската армия. Пред монумента бе изпълнен националният химн на Украйна - „Ще не вмерла України“ (Украйна още не е умряла“).

 

Центърът на София вече е резервиран

Идеята беше шествието да тръгне от площад „Народно събрание“. Преди дни обаче организаторите му обявиха, че това място е „резервирано“ за следващия месец в часовете между 12.00 - 22.00 от хора със слоган „Ние сме за неутралитет“, съобщи „Свободна Европа“.

Протест под такъв надслов се проведе в сряда, а основен говорител на събитието беше председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Много от участниците, които призоваваха за „неутралитет“, носеха руски знамена. Голяма част от участниците пристигнаха в София с предварително организирани от партията автобуси от Варна и други градове в страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Искаме неутралитет! 14:46, 07 апр 22

Войнолюците по спокойно, това не е наша война

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама