Руското посолство вече е съсед с алея „Героите на Украйна“

18:12, 07 апр 22 / София 25 2136 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Алея „Героите на Украйна“, градинка „Борис Немцов“ и развяването на украинския флаг до края на войната. По този начин Столичният общински съвет реши да демонстрира солидарността си с народа на Украйна във войната с Русия.

От руското посолство обявиха, че инициативата по применуване буди недоумение. От там изразиха протест срещу солидаризирането на София с „нацисткия режим в Киев“.

СБЛЪСЪК: Да се преименува ли мястото пред Руското посолство на пл. „Героите на Украйна“?

Алея „Героите на Украйна“

Руското посолство вече е съсед с алея „Героите на Украйна“. Алеята се разполага по протежение на 96 метра между ул. „Незабравка“ и ул. „Никола Мирчев“, предаде Нова телевизия.

Припомняме, че редица общественици и граждански движения поискаха в района на руското посолство в София да се обособи площ, която да носи името „Героите на Украйна“. Сред предложенията бяха това име да носят тревна площ, улица или част от булевард. В последния вариант обаче общинските съветници се спряха на алеята пред легацията, която до този момент нямаше име.

В подкрепа на предложението гласуваха 32 общински съветници от ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София. Против гласуваха 16 съветници - всички от БСП и част от „Патриоти за София“ в лицето на ВМРО. Нито един не гласува с „въздържал се“.

Градинка „Борис Немцов“

Градинката, която се намира на около 300 м от руското посолство вече ще носи името „Площад Борис Немцов“ – по името на разстреляния през 2005 г. противник на руския президент Владимир Путин. По този начин Столичният общински съвет показва солидарност не само с украинския народ, но и „с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна“.

Предложението бе прието с 33 гласа „За”, 12 „Против” и 2 въздържали се. Като и тук против бяха от БСП, а ВМРО гласуваха с „против“ и „въздържал се“.

Преди самото гласуване имаше различни идеи кои обекти в района да нося името на Немцов. Едно от предложенията беше така да се кръсти тревната площ между бул. „Драган Цанков“ и руското посолство.

Знамето на Украйна ще се вее над Столичната община до края на войната

Общинските съветници решиха още украинското знаме да се вее до българското и до знамето на ЕС на сградата на Столична община на ул. „Московска“ 33 до края на войната.

При гласуването общо 36 съветници от ГЕРБ-СДС, „Демократична България", Борис Бонев и двама от ВМРО бяха „За“, а „Против“ - БСП и двама от ВМРО, предаде „Дневник“.

БСП ще оспори решенията

Столичните социалисти се заканиха да оспорят решенията за преименуване на обекти в столицата в подкрепа на Украйна. Те ще се обърнат към областния управител, а ако се наложи дори към съда, за да покажат, че тези промени са незаконни, провокативни и конюнктурни.

„Самото обстоятелство, че в рамките на три дни площите в единия от докладите се смениха от улица, през площад до тротоар, ограда и едно необлагородено пространство, показва, че това е едно изключително прибързано и необмислено решение. То не отчита мнението на гражданите. Подобно решение не обединява столичани“, обяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова. 

„България над всичко“: За районния кмет преименуването на улици до руското посолство е „невъзможно“

За допитване до гражданите настояваше и кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев, който е кандидат на БСП. „Продължавам да настоявам да се проведе обществено обсъждане с жителите на „Изгрев”, да се чуе и тяхното мнение по темата, защото решението е важно.

Важно е за бъдещите ни отношения с две големи славянски държави - Украйна и Русия. Едната подиграваме с „подкрепа”, кръщавайки трамвайно трасе и ливада на нейните герои, другата обиждаме с тенденциозно и детинско поведение. Политиката се променя, но щетите от прибързаните и необмислени действия имат дълго ехо, написа той във Facebook ден преди самото гласуване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Жалка провокация 10:37, 10 апр 22

Глупост

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама