ООН лиши Русия от глас в Съвета за правата на човека

20:57, 07 апр 22 25 1808 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието на Русия в Съвета за правата на човека. 93 делегации гласуваха в подкрепа на резолюцията, 24 бяха против, а 58 се въздържаха.

С приемането на резолюцията Русия ще запази мястото си в Съвета по правата на човека на ООН, но ще загуби правото си на гласуване и изказване. Решението за временно прекратяване на членството на Русия ще се прилага само за настоящата ротация, т.е. до изтичането на настоящия мандат на Русия в Съвета през 2023 г. След това Руската федерация ще може отново да кандидатства за членство, предаде БГНЕС.

По-рано Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия, Куба и Китай заявиха пред Общото събрание на ООН, че ще гласуват против прекратяването на участието на Русия в Съвета на ООН за правата на човека.

Дипломатите от тези страни призоваха и други държави да не подкрепят проекта. Представителят на Куба заяви, че подобни неприятелски практики са били използвани срещу Русия, но в бъдеще могат да бъдат използвани срещу всяка друга държава. Представителят на Казахстан призова днешната резолюция да бъде разгледана едва след като съответните международни механизми проведат цялостно разследване на нарушенията на правата на човека в Украйна.

Военните престъпления в Украйна направиха Москва негодна за членство

Страните от Г-7 поискаха в обща декларация Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

„Убедени сме, че е дошъл моментът да бъде прекратено членството на Русия в Съвета за правата на човека“, заявиха външните министри на седемте най-развити индустриални страни. Съвместната декларация посочва, че „кланетата в град Буча и други украински градове ще бъдат включени в списъка със зверства и тежки нарушения на международното право, извършени от агресора на украинска земя

Кадрите на „цивилни жертви, жертви на изтезания и очевидни екзекуции, както и съобщенията за сексуално насилие и разрушаване на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна и нейния народ, добавят министрите от Г-7.

На 16 март Русия бе изгонена и от главната европейска организация за защита на човешките права - Съвета на Европа.

Г-7 с нови санкции срещу Русия

Страните от Групата на седемте (Г-7) ще засилят натиска върху Русия, включително чрез налагането на допълнителни санкции срещу руски държавни структури, стана ясно от изявлението след срещата между лидерите на седемте най-развити икономики. 

Страните от Г-7 ще забранят всички инвестиции в Русия, включително в енергийния сектор, и ще разширят ограниченията за износ и внос. Те заявиха, че с продължаването на сраженията в Украйна ще се стигне до дългосрочен процес на "икономическа, финансова и технологична изолация на Русия".

Страните от Г-7 възнамеряват да ускорят плановете си за намаляване на зависимостта от руския петрол и въглища. В документа се отбелязва, че държавите от Г-7 "ще продължат и засилят кампанията срещу елитите и членовете на техните семейства, които подкрепят руския президент Владимир Путин" по въпроса за инвазията на Русия в Украйна. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама