Полицията е открила номера, от който е заплашван Каримански

15:15, 08 апр 22 / Политика 25 1578 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатът от „Има такъв народ“ и кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански е получил заплашителен SMS вчера. Това обяви самият той в кулоарите на парламента.

Каримански прочете дословно съобщението: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни!!!“. То е било изпратено от непознат номер в 17:30 часа, малко след провала на бюджетната комисия в Народното събрание. Депутатът определи заплахата като „неприемлива“ и обяви, че вече е подал сигнал в полицията.

„Продължавам да вярвам в това, което правя. Продължавам да отстоявам принципите си и да прилагам един-единствен стандарт, изтъкна той, цитиран от bTV. Каримански обяви, че не се ангажира с предположение кой е изпратил съобщението.

Румънски гражданин е пуснал заплашителния есемес

Малко по-късно от МВР обявиха, че на този етап служителите на ГДНП са установили, че картата е регистрирана на името на румънски гражданин с инициали Л. Т., който е влязъл в страната на 1 април. Изяснен е и неговият единен граждански номер.

По техни данни мъжът е напуснал границите на България още вчера. Картата е била активирана за 15 минути през вчерашния ден, след което е изключена. Установено е и мястото, където е активирана сим картата и е изпратено съобщението.

Оперативно-издирвателните действия по случая продължават.

Софийска районна прокуратура също се самосезира по случая. Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на органите на МВР, която следва да се извърши в 10-дневен срок. След събиране на относимата информация, наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

За „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ това са мутренски похвати 

Междувремено не закъсняха и реакциите от страна на двете парти, чиито кандидати се борят на шефския пост в БНБ - „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов отбеляза, че за него това са мутренски неща. „Някой ползва мутри – или някоя мутра има интереси там, или тези, които имат интереси там, ползват мутри. Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата за БНБ. Спекулирам с реторични въпроси“.

Премиерът Кирил Петков също коментира заплахите към Каримански, като и той ги определи като „недопустими мутренски похвати“. „Със сигурност това са мутренски похвати. Въпросът е кои са мутрите, които са го направили. От снощи МВР работи по тази информация. Обадих се веднага на министър Рашков и на Пламен Тончев от ДАНС. Недопустимо е този тип заплахи да се изпращат към когото и да било“, подчерта премиерът, цитиран от БНТ.

Петков заяви, че изясняването на въпроса кой е автор на заплахата е от най-високо приротитет и допълни, че е разговарял и със самия Каримански. Той определи като „пълен абсурд“ е твърдението, че това идва от другия кандидат - Андрей Гюров.

От ИТН не направиха заявка, че ще преосмислят подкрепата си за коалиционното правителство. Заплахите няма да откажат и Каримански от надпреварата за гуверньор на БНБ, категорични са от партията.

Припомняме, че това не е първият път, в който Любомир Каримански е бил подтикван да се откаже от кандидатурата си. Преди около месец той съобщи в национален ефир, че различни експерти и съветници са се опитвали да го убеждават да се оттегли от надпреварата за БНБ. Тогава той сподели, че са му обяснявали, че е по-добре коалицията или по-специално „Продължаваме промяната“ да номинират кандидата си.

В последните дни словестните нападки в управляващата коалицията се засилиха. В сряда лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обвини премиера Кирил Петков, че е използвал нецензурни думи по адрес на Любомир Каримански, без обаче да цитира какви точно са те и къде ги е казал. Петков към момента все още не е коментирал обвиненията към него. 

До раздора между двете партии се стигна, след като вместо да издигнат консенсусна фигура за гуверньор на БНБ, те предложиха различни кандидати - Любомир Каримански и Андрей Гюров. Така изборът до голяма степен ще зависи  и от опозицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:30, 08 апр 22

Престанете със тези измишлйотини бе помия..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама