СЕМ се оплака от политически натиск по казуса „Кошлуков“

16:00, 08 апр 22 25 1716 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ден след като председателят на Комисията по култура и медии в парламента препоръча на СЕМ да уволни предсрочно шефа на БНТ, медийният регулатор се оплака от „безпрецедентен политически натиск“.

Тошко Йорданов препоръча на СЕМ да уволни Кошлуков

В четвъртък председателят на комисията Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ представи данни за нарушения в документите, доказващи стажа на Кошлуков, който е необходимо условие за поста на генерален директор на БНТ.

Той разкритикува СЕМ, че не поверил достоверността на документите, когато Кошлуков е кандидатствал за поста. Йорданов препоръча на медийния регулатор да се запознае с доклад на ДАНС за нарушения в БНТ във връзка с хакерската атака над обществената медия от 6 март тази година, както и с  доклад на ОССЕ за мониторинга на изборите от 11 юли миналата година, който констатирал „сериозни нарушения от страна на БНТ при отразяването“. Самият директор на обществената телевизия не присъстваше на заседанието, а от страна на СЕМ бяха изпратени трима души, но сред тях не беше нито един от членовете на съвета.

Днес медийният регулатор излезе с позиция, в която се оплака от политически натиск. В нея се посочва, че на вчерашното заседание са отправени неоснователни обвинения спрямо СЕМ, а на неговите представители е отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси.

От позицията става ясно, че и след запознаването с представените от Тошко Йорданов документи СЕМ не открива „факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 г. генерален директор на БНТ с изискванията на закона“. Медийният регулатор посочва още, че твърдените „нередности“ са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи. Въпреки това регулаторът ще излезе със специално становище по случая.

СЕМ настоява представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи. Целенасоченото дискредитиране на регулатора не само нанася непоправими щети на неговия авторитет в бъдеще, но показва обезпокоителна липса на разбиране на смисъла и предназначението на регулаторните органи, създадени в демократичните страни по силата на европейска директива. Поради тази причина Съветът възнамерява да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната“, обяви медийният регулатор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама