Жълт код за силен вятър, дъжд и гръмотевици

07:00, 10 апр 22 25 1767 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код в по-голямата част от страната за силен вятър, дъждове и гръмотевици в неделя, обявиха от НИМХ. Има условия и за градушки.

В Западна България скоростта на вятъра ще е около 60-70 километра в час. Над Югозападните райони предстоят краткотрайни, временно интензивни дъждове с гръмотевици и силен вятър. Подобна е прогнозата за Североизточна и Източна България, както и области от Южна.

Оранжев код е обявен в областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Там се очакват краткотрайни, но интензивни дъждове, придружени от гръмотевици и усилване на вятъра. Възможно е количествата на валежите да достигнат 20-35 литра на квадратен метър, а в планинските райони – до 30-50 литра на квадратен метър.

През страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Още сутринта в Западна България, а до края на деня и в останалата част от страната ще започнат валежи от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и значителни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични бури, не се изключени и дребни градушки. След обяд в Северозападна България валежите временно ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните райони от север и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° из високите западни полета, до 20-22° в Югоизточна България, където до обяд вятърът все още ще е от югозапад и ще има повече слънце, в София около 9°.

Над Черноморието облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд, отначало в северните райони, ще започнат валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. До вечерта ще обхванат и южните райони, а през нощта срещу понеделник там ще се усилят. Вятърът сутринта ще е слаб от запад-югозапад, а през деня ще се ориентира от север и ще се усили. Максимални температури от 14-15° на север от н. Калиакра, до 22-23° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще настъпи рязка промяна на времето. До обяд преобладаващият вятър все още ще е югозападен и валежи ще има на места в масивите от Западна България. След обяд с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Ще започнат повсеместни валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминават в сняг. Значителни количества ще има в Родопите и Централен Балкан. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра около 2°, но до края на деня бързо ще се понижат.

През нощта срещу понеделник в западните райони вече ще е без валежи, в Централна и Източна България ще продължи да вали дъжд, в планините над 1200 метра - сняг. Интензивни и значителни по количество ще са валежите към сутринта в югоизточните райони. Със силен северозападен вятър застудяването ще продължи. В понеделник ще е ветровито, над Западна България облачността временно ще се разкъса и ще намалее, а над Източна ще се задържи значителна, на места все още с валежи, предимно слаби. След обяд и в отделни, главно планински райони в Западна България, отново ще превали дъжд. Хладно с минимални температури между 2° и 7° и максимални между 10° и 15°. През нощта срещу вторник вятърът ще отслабне, в котловините на Западна България ще стихне и в отделни райони там минималните температури ще са до минус 3°, минус 4°, има опасност от слани. На изток сутрешните температури ще са до 5°-6°. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни временни увеличения на облачността над източните райони, вероятността за валежи е малка. Ще започне повишение на дневните температури и максималните ще са предимно между 13° и 18°.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама