Кадиров: Ще превземем Киев и всички други градове

08:10, 11 апр 22 25 2467 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Настъплението на руските сили срещу Киев ще продължи. Това стана ясно от изявление на чеченския лидер Рамзан Кадиров в Телеграм. „Луганск и Донецк - първо ще ги освободим изцяло... и след това ще превземем Киев и всички други градове. Уверявам ви - няма да бъде направена нито стъпка назад“, заяви той, цитиран от БТА.

Кадиров често се е определял като „войник на Путин, а чеченски въоръжени сили участват още от самото начало във военните действия в Украйна.

САЩ и ЕС са обвинявали неведнъж Кадиров в нарушения на човешките права. Чеченският лидер отхвърля обвиненията, припомня Ройтерс“.

Зеленски: Украинците ще приемат мира въпреки ужасите

Зеленски: Предстоят критични седмици

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си среднощно обръщение, че следващите седмици ще бъдат критични и очаква засилване на офанзивата от руска страна.

„Руските войски ще предприемат още по-мащабни операции в източната част на нашата страна“, предупреди президентът, като обвини Москва в опит да избегне отговорността за военни престъпления. „Ще дойде денят, когато ще трябва да признаят всичко. Да приемат истината. Когато хората нямат смелостта да признаят грешките си, да се извинят, да се адаптират към реалността и да си вземат поука, те се превръщат в чудовища. И когато светът го пренебрегва, чудовищата решават, че светът е този, който трябва да се адаптира към тях, заяви Зеленски и обеща Украйна да спре всичко това.

Той призова отново западните страни, включително Германия, да предоставят повече помощ на Украйна, пише „Mediapool“.

В същото време украинските власти съобщиха за открити над 1 200 тела в района на Киев, където се твърди, че са извършени жестокости по време на руската окупация миналия месец, докато жителите на източната част на страната се подготвят - или бягат - преди очакваното масирано настъпление.

През уикенда Украйна беше подложена на тежки бомбардировки, които увеличиха броя на жертвите шест седмици след руската инвазия.

Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

Русия с нов военен командир в Украйна

След поразителните си неуспехи с инвазията Русия е назначила нов военен командир в Украйна, съобщава високопоставен неназован американски официален представител пред АП. Агенцията разяснява, че служителят няма право да разкрие името си.

Русия се е обърнала към генерал Александър Дворников (60 г.). Той е един от най-опитните руски военни офицери и според американски служители има опит в бруталните действия срещу цивилни граждани в Сирия и други места, където са водени бойни действия, пише offnews.bg.

Досега Русия нямаше централен военен командир на място в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама