И БСП няма да подкрепи Каримански за БНБ

08:52, 11 апр 22 / Политика 25 1656 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

При създалата се ситуация от неделя, почти съм сигурен, че няма да подкрепим и втория кандидат за поста за шеф на БНБ. Не искаме да взимаме страна и да се противопоставяме на нашите партньори в коалицията. БСП е партия, която внася спокойствие. Нямаме желание да задълбочаваме раздора и да подкрепяме другата кандидатура. Това заяви депутатът Румен Гечев в ефира на Нова телевизия относно избора на новия гуверньор на БНБ.

„Ние сме по-малкия партньор в коалиция и подходихме справедливо и спокойно и изчакахме да видим какво ще предложат нашите партньори“, посочи той в отговор на въпрос защо не се е кандидатирал за шеф на националната банка. Гечев подчерта, че ако не се избере нов управител на финансовата институция, начело ще остане Димитър Радев който е и сега. Според депутата обаче е възможно да има и нови предложения. 

Припомняме, че вчера председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров обяви, че ще изтегли номинацията си за управител на БНБ, поради фактическото разцепление на управляващата коалиция. Днес той коментра пред bTV, че ако се отиде в посока гласуване и опозицията подкрепи Любомир Каримански, това ще означава създаване на една нова коалиция.

От „Има такъв народ“ обаче са категорични, че няма да изтеглят кандидатурата на техния кандидат„Продължаваме промяната“ вече заявиха, че няма да го подкрепятВзе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС. Ситуацията да зависим от техните гласове я направиха от Продължаваме промяната. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според него „Продължаваме промяната“ се опитва „да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат. В момента има огромна концентрация на финансова власт и информация в един единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под кой контрол са. Когато се прави коалиционно правителство никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В Продължаваме промяната, което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат, обобщи Йорданов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама