Приказка за един министър, който отказва да порасне

15:30, 11 апр 22 / Политика 25 2125 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Всички знаем приказката за Питър Пан - малко момче, което отказва да порасне и прекарва времето си в магически приключения. Както и легендата за Робин Худ в Шерудската гора, който се подвизава като разбойник и защитава бедните. Ограбва богатите благородници и раздава блага на ощетените.

Тези причудливи герои са любими на поколения деца. Но представете си, ако имаше наистина човек, който да е съвкупност от тези два образа и живееше в съвременния свят. Вместо дрипави одежди щеше да е облечен в скъп костюм, пристегнат с вратовръзка. И нямаше да обитава приказна гора, а някоя държавна администрация.

Именно на такъв фалшив герой наподобява министърът на културата Атанас Атанасов. „Просто Наско“, както той сам се нарече в първите си дни на държавния пост, впечатли всички с предизборната си визитка на съвременен будител, който с шепа приятели възстановява театралния салон на читалище в село Татарево. И точно когато пое поста министър на културата и мнозина се надяваха, че именно млад човек като него ще оправи „тая затънала в корупция култура“, ентусиазмът му сякаш не просто затихна, ами направо умря. 

Гилдията на културните дейци го обсипа с въпроси, които пряко засягат развитието на ресора. Отговори обаче така и не последваха. Министър Наско, като типичен Питър Пан, просто отказа да порасне. Скри се от медиите, а в редките си публични изяви, с все така наивния си тон, говореше за ресора като турист, който няма никаква представа къде е попаднал и защо. И ако в прословутите 100 дни на управление всичко това бе оправдавано, като се отдаваше на младостта и неопитността му, то те вече изтекоха и място за толеранс няма. Неотложните проблеми в културата не могат повече да бъдат замитани. 

След видеото: Атанасов няма да подава оставка

Ролята на костюмиран Питър Пан с вратовръзка и сако, кацнал на един прозорец, не отива на един министър. Непристойното поведение на Атанасов, което видяхме във видеото, взривило социалните мрежи, както и последвалата импровизация с аутокю на фона на знамената на ЕС и на България, само доказват това. Опитите му да замаже неадекватността си с оправданието, че е искал да привлече вниманието на хората към културата, не минаха. Напротив - даже влошиха нещата. Жалко е да изкарваш аудиторията виновна, че не се е интересувала от култура, само защото ти не умееш да презентираш постиженията си така, че всички да ги забележат. Нещо повече - изреждането на суми, които ще се раздават наляво и надясно, без ясен план и реформа, връщат културата там, откъдето не може да се измъкне от години. Нали уж се стремяхме към промяна с ясни и прозрачни действия?! Този метод на говорене вече безкрайно е втръснал на всички, за това гневът на редица артисти, режисьори, писатели и творци е напълно оправдан. Мълчанието на управляващата коалиция по темата, обаче, е смущаващо. 

Ако си решил да бъдеш пък Робин Худ, поне бъди истински. Защото това, което виждаме е фалшив герой. Парите в културата от години не отиват на правилното място. И докато холивудските актьори се къпят в лукс и пари, повечето от българските работят за мизерни заплати на по 100 места, за да избутат месеца. В същото време филмовите ни продукциите са натъпкани с евтини рекламни трикове, развалящи целия сюжет, само и само за да се намери финансиране. А що се отнася до конкурсите за държавно финансиране и начина на оценяване на проектите, от страна на журито от Националния филмов център, там обещаната промяна все още не е налице. 

Ако спешно просто Наско не порасне, не само ще загуби поста си, но и ще се превърне в безславен герой, попаднал в дълъг антракт и изпуснал кулминацията на представлението. Завесата ще падне, но аплодисменти няма да последват и завинаги ще си остане като поредния неуспешен министър…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама