БСП предлага връщане на хартиената бюлетина

08:30, 12 апр 22 / Политика 25 1758 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутати от БСП са внесли проект за промени в Изборния кодекс, с които предлагат да се върне хартиената бюлетина като алтернатива на машинния вот.

Вносители са Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев. Мотивите им са, че въвеждането на почти изцяло машинно гласуване е довело до рекордно ниска избирателна активност, предаде bTV. 

Избирател, който гласува с хартиена бюлетина, няма да може да гласува машинно, предвиждат измененията, внесени днес от БСП.

Съгласно последните промени в Изборния кодекс във всички секции се гласува машинно, с изключение на тези с до 300 регистрирани гласоподаватели. По този начин се проведоха изборите за 46-ото и настоящото 47-мо Народно събрание, както и за президент.

Социалистите предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинния протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

Предвижда се също кабините за гласуване да бъдат заменени с параван за гласуване, чрез който да се запази категорично предвидената в Конституцията тайна на вота, но според европейските стандарти и практики, пише БТА.

Предложението дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина избирателите няма да чакат поправката ѝ или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, а изборният процес автоматично ще продължи само с хартиени бюлетини, се посочва в мотивите.

Според вносителите промяната няма да доведе до допълнителни разходи.

Предложението за смесено гласуване е одобрено от Конгреса на партията

Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласуване, по желание на гласоподавателя е одобрено още на заседанието на конгреса на БСП на 22 януари 2022 г., на заседание на Националния съвет на партията, на Изпълнително бюро и след допитване до структурите, съобщиха от левицата. 

БСП уважава своите партньори и спазва споразумението помежду им. Законопроектът е представен от председателя на партията Корнелия Нинова на коалиционен съвет на лидерите на партиите в правителството и е обсъден на експертен съвет на коалицията.

Той не фигурира в споразумението за правителство, но БСП се позовава на раздел III „Законодателна дейност” от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите, се казва още в съобщението на партията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама