Втора проверка в „Александровска“ отива в прокуратурата

17:49, 11 апр 22 25 1424 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Втора приключена проверка, свързана с Александровска болница, само за седмица. Проверката на „Икономическа полиция“ е по сигнал за сключен от предходното ръководство на лечебното заведение договор през 2020 г. за строително-монтажни работи в сграда на една от клиниките предвид наличието на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването, съобщиха от МВР. Във връзка с установените факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

Проверката е установила, че през декември 2019 г. са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ „Александровска“ и Здравното министерство, на стойност над 3 млн. лв., като изпълнителят – УМБАЛ, се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по Закона за обществените поръчки (ЗОП). 

МВР откри нарушения в ремонт на покрива на „Александровска“

На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли  - закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора.

Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонти дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати. 

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ „Александровска“ в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора.

На искането на УМБАЛ търговското дружество - изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на възложителя, тъй като изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности.
 
В рамките само на седмица това е втора приключена от полицията проверка, свързана с УМБАЛ „Александровска“. При първата проверка заключението на разследващите бе, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности, припомнят от МВР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама