Обвиненията за химическа война в Украйна се засилват

08:12, 12 апр 22 25 2303 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Властите в Лондон разследват данни за предполагаема руска химическа атака по време на войната в Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Британският външен министър Лиз Тръс смята, че е възможно Русия да е ползвала подобно оръжие в обсадения град Мариупол.

И по-рано представители на ЕС са изказвали загриженост от възможността Русия да атакува по този начин населението на града.

„Работим спешно с партньори, за да проверим подробностите“, написа в Twitter британският външен министър Лиз Тръс. „Всяко използване на такива оръжия би било груба ескалация в този конфликт и ние ще държим Путин и неговия режим отговорни“, добавя министърът.

Твърденията от украинска страна

Украинският депутат Иванна Климпуш съобщи, че Русия е използвала „неизвестно вещество“ в Мариупол и че много от хората страдат от дихателна недостатъчност. „Най-вероятно това са химически оръжия!“, написа депутатът в Twitter.

По-рано украинският батальон „Азов“ също съобщи, че руски дрон е хвърлил „отровно вещество“ върху войници и цивилни в Мариупол. „Трима души имат ясни признаци на отравяне с бойни химикали, но засега не са в тежко състояние“, съобщи по-късно командирът на батальона Андрей Билецки във видео съобщение в канала си в Телеграм. Той обвини руснаците, че са използвали химическото оръжие и по време на атака срещу големия металургичен завод Азовстал в Мариупол.

Прессекретарят на Пентагона на САЩ Джон Кърби също съобщи, че Вашингтон е запознат със съобщенията за химическа атака в обсадения град, но не може да ги потвърди.

Висшият служител на сепаратистите в Донецк Едуард Басурин също коментира възможността за използване на химическо оръжие в града. Пред руската агенция РИА Новости той заявява, че обсаждащите сили могат „ползват химически препарати, които ще намерят начин да „изкарат къртиците от дупките им“.

И от руската страна

Русия отрече да е извършвала военни престъпления по време на военната си операция в Украйна.

Украйна подготвя фалшиви обвинения за руско насилие над цивилни граждани с помощта на британското разузнаване, твърдят от Министерството на отбраната на Русия.

„Нови фалшиви инсценирани провокации, обвиняващи въоръжените сили на Руската федерация в предполагаемо жестоко отношение към населението на Украйна, се подготвят от режима в Киев под ръководството на британските специални служби на територията на Сумска област“, заявиха от руското министерство на отбраната, цитирани от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:33, 12 апр 22

Гръмнете кремъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама