Пътните фирми излизат на протест

10:15, 12 апр 22 25 1335 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пътните фирми обявиха национален протест, който започва утре от площада пред Народното събрание. Протестни действия ще има в цялата страна, като пред парламента започват в 9.00 часа, съобщиха от Българска браншова камара „Пътища“. 

От бранша настояват Народното събрание да приеме решение, което да позволи на изпълнителната власт да им изплати 50% от дейностите, които те са свършили миналата година. Става дума за около 650 млн. лв. от общо над 1 млрд. лв. дължими.

Решението на парламента, с което се разрешава на пътната агенция да изплати парите, миналата седмица мина през парламентарната комисия по регионална политика, но когато стигна в пленарна зала, бе бламирано от партии в самата управляваща коалиция. Формално решението е оставено за тази седмица, припомня „24 часа“.

Камиони блокираха движението пред парламента

Казусът с договорите, по които има съмнение, че са извършени ремонти за милиарди, без правно основание, остава нерешен вече близо година. От „Продължаваме промяната“ оттеглиха подкрепата си за частично разплащане по договорите, а регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че ремонтът на пътищата е заложник на избора на шеф на БНБ. 

Премиерът Кирил Петков заяви, че всяко плащане по договорите трябва първо да бъде одобрено от парламентарната антикорупционна комисия, но това не се одобрява от бранша. „Назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности, показва неуважението на държавата към експертите работещи в пътната администрация. Обезсмисля се труда им и се вменяват неправомерни деяния, чрез твърденията за незаконосъобразност на претендираните плащания“, посочват от браншовата камара.

„През изминалата седмица народните представители в пленарна зала показаха липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение към пътно-строителния бранш и отново поставиха в безизходица близо 100 хиляди заети. Бламирането на решението постави сектор „Пътища“ в заложнически капан, заради политически разногласия извън естеството му на дейност“, заявяват още пътните фирми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама