Да си върне ли столичното училище „Максим Горки” старото име?

12:02, 12 апр 22 / София 25 2119 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Столичното 36-о средно училище „Максим Горки” в ж.к. „Красно село“ да си върне старото име „Ген. Иван Колев”. Това предлага общинският съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски.

Това е поредното предложение за преименуване на обекти в столицата след началото на войната в Украйна. Миналата седмица Столичният общински съвет реши улицата в съседство с руското посолство да носи името „Героите на Украйна“, а близката градинка „Площад Борис Немцов“. По този начин градският парламент показа солидарност с народа на Украйна.

Руското посолство вече е съсед с алея „Героите на Украйна“

Историята на 36. СУ започва през 1915 г., когато в район „Красно село“ е открито учебно заведение като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца. Година по-късно Софийският окръжен училищен инспекторат утвърждава чрез свое решение новооткритото училище да бъде обособено като самостоятелно и именувано на солунските братя „Св. св. Кирил и Методий“.

През 1938 г. със заповед училището се преименува на 36-о Софийско основно училище „Генерал Иван Колев“ на великия български генерал, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна.

През април 1950 г. Народното основно училище „Ген. Иван Колев“ е преименувано на писателя Максим Горки. „Ясни са мотивите, с които училището е преименувано - установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда…С моя доклад целя освен възстановяване на историческото име на училището в резултат на гражданска инициатива, но и отдаване на почит към значимите личности в нашата история”, коментира Калановски, цитиран от пресцентъра на ДБ. Той посочва, че навръх 100-годишнината на училището през 2016 г. граждани поставят въпроса за връщането на истинското му име и оттогава е организирана и „подписка, която цели поправяне на несправедливостта“.

СБЛЪСЪК: Да се преименува ли мястото пред Руското посолство на пл. „Героите на Украйна“?

Очаквано срещу предложението се общинските съветници от БСП. Според тях това е опит за поредна груба политиканска пропаганда“, а докладът на Веселин Калановски вместо да решава проблем, създава условия за поредното разделение в обществото.

„В безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като „десни“ в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване“, се казва в позицията на столичните социалисти. Това се казва в позиция на групата на „БСП за България“ в СОС.

От БСП обвиняват „Демократична България“ в цинична употреба на името на ген. Колев и посочват, че от уважение към знанието са могли да предложат връщане на името „Св. Св. Кирил и Методий“ или „Иван Вазов“, както е именува клон на училището през 1920 г. „Общинските съветници от „Демократична България“ не искат имената на светите братя или на Дядо Вазов, тъй като те не им вършат работа в политическите конюнктурни щения и в пълзенето пред новите „Големи братя“ днес. Да, ген. Колев е бесарабски българин, от територията на днешна Украйна. Внушението е прозрачно, но призоваваме в миазмите на политическите боричкания да не въвличат поне децата и училищата. Това позорище в политиката е познато от бивши времена в България“, призовават от БСП.

„Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България“, убедени са социалистите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама