Радев настоя за международно разследване за употреба на химическо оръжие в Украйна

07:40, 13 апр 22 / Политика 25 1502 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Прекратяването на войната в Украйна е в интерес не само на гражданите на Русия и Украйна, а на цяла Европа, подчертаха президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза. Те призоваха за спиране на войната и възстановяване на мира и обединяване на усилията на международната общност за постигането на тази цел. „Трябва възможно най-скоро да проведем дебата за бъдещата архитектура на сигурността в Европа“, призова още Румен Радев и открои вторичните последствия от войната, сред които потенциални проблеми с енергийните доставки и продоволствената сигурност, които могат да се окажат фактори, забавящи растежа.

Необходимо е незабавно независимо разследване на убийствата на цивилни граждани в Украйна и на употребата на отровни вещества“, заяви българският държавен глава в отговор на журналистически въпрос. Румен Радев посочи, че употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е грубо нарушение на всички международни конвенции и представлява военно престъпление.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Западните Балкани, президентът Радев подчерта безусловната подкрепа на страната ни за Албания. „Република Северна Македония има нужда от още време, за да изпълни критериите за започване на преговори за членство в ЕС“, заяви още държавният глава.

Обвиненията за химическа война в Украйна се засилват

Вчера държавният глава Румен Радев бе посрещнат от Марсело Ребело де Соуза на официална церемония в Порто, на която националният химн на Република България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на българския президент. Двамата държавни глави направиха преглед на Почетната гвардия на президента на Португалската Република и отдадоха почест пред националните знамена.

Президентът проведе среща с кмета на Порто Руи Морейра, който връчи на Румен Радев Почетния ключ на града и приветства официалното посещение на държавния глава в Португалия да започне именно от втория по големина град в страната. „Ключовете за нашия дом са потвърждение за нашата признателност към българския президент, за когото от днес Порто също е дом“, каза Руи Морейра.

По време на посещението си в Португалия президентът е придружаван от своята съпруга Десислава Радева. Днес Румен Радев ще има срещи в столицата Лисабон с министър-председателя Антонио Коща и с председателя на португалския парламент Аугущо Сантош Силва. Президентът Румен Радев ще разговаря също така и представители на българската общност в страната и ще посети Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и Военната академия в града, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама