Рашков разпореди проверка заради шамаросания турски шофьор

09:26, 13 апр 22 25 1643 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков националната полиция започна цялостна проверка на дейността на отдел „Охранителна полиция“ на софийската областна дирекция, както и на упражнявания контрол от страна на прекия ръководител. За целта е сформирана комисия, в която са включени служители на ГД „Национална полиция“, съобщиха от МВР.

Тя е стартирала, след като на 7 април бе разпространено видео, в което се вижда как пътен полицай удря шамар на турски шофьор, спрян за проверка. Вижда се как катаджията слиза от патрулния автомобил и удря плесница на другия мъж, който е видимо стъписан от постъпката. Според шофьора на тира - Мухсин Казан, той е бил спрян с мотив, че изпреварва неправилно на магистралата между Ихтиман и София. Според разказа му полицаят му казал: „Няма да има наказание, дай за супа и кафе“.

Заснето: Български катаджия удря шамар на турски шофьор

В хода на проверката е установена самоличността на двамата служители – младши инспектори от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и магистрали“. Прекият извършител е с 18 години стаж в системата на МВР, а водачът на служебния автомобил – с 9 години работа във ведомството. Те са дали обяснения пред прекия си ръководител и проверяващата комисия.

Междувременно от комисията е изискана и цялостната документация от 4 април - работния ден на двамата полицаи, в която е проследена и извършената административно-наказателна дейност по време на дежурството им. Изяснява се и начинът на ползване на техническите средства, в които се отразяват взетото отношение спрямо шофьорите. Констатирано е, че случаят с чуждия гражданин не е докладван и отбелязан в документацията.

Изпратено е и искане за осъществяване на контакт с посолството на Турция у нас с цел провеждане на среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и българския полицейски аташе в Турция.

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама