„Възраждане“ поискаха оставката на Нинова

11:03, 13 апр 22 / Политика 25 1588 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България участва в изпращането на военна помощ за Украйна чрез европейския механизъм за подкрепа на мира, заявиха от „Възраждане“ в декларация от парламентарната трибуна. Затова от партията призоваха вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова да подаде оставка, а БСП да напусне управляващата коалиция

Декларацията беше прочетена от Елена Гунчева от „Възраждане“. Тя отбеляза, че от трибуната на това Народно събрание, както и в изявления по медиите, от БСП многократно са заявявали, че няма да допуснат България да окаже военна помощ на Украйна. Гунчева цитира и изказване на Корнелия Нинова от 1 април в парламента, в което заявява, че БСП няма да позволи със средствата, с които разполага, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия и боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба.

Гунчева посочи, че през февруари и март ЕС е отпуснал 1 млрд. евро по линия на европейския механизъм за подкрепа на мира, които ще допринесат за укрепване на способностите и устойчивостта на украинските въоръжени сили и защитата на цивилното насилие срещу продължаващата военна агресия. „Чрез договорените мерки за помощ ще се финансира предоставянето на оборудване и спомагателни материали като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ, както и военно оборудване и платформи за произвеждане на смъртоносна сила с отбранителни цели“, отбеляза тя, като подчерта, че България по никакъв начин не е заявила, че не иска да участва във военната помощ, която ЕС оказва на Украйна.

Както посочи преди ден и Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност, България участва във въоръжаването на украинската армия“, изтъкна депутатът от „Възраждане“. Именно затова според нея всякакви декларации и твърдения в обратния смисъл се обезсмислят от твърденията на европейските институции и техните представители. „Ето защо от ПГ на „Възраждане“ задаваме въпроса на г-жа Корнелия Нинова кога ще подаде оставка и БСП ще напусне управляващата коалиция“, каза Елена Гунчева, цитирана от БТА. 

В отговор Борислав Гуцанов от „БСП за България“ заяви, че Гунчева е изнесла „твърде невярна информация“. „БСП пределно ясно сме казали, че по никакъв начин няма да участваме в гласуване, свързано с даване на военна помощ за Украйна“, посочи той и допълни, че Нинова е заявила своята позиция и като вицепремиер, и като председател на БСП. „Не правете внушения, които са твърде далеч от истината“, призова Гуцанов.БСП е била последователна в позицията си и по никакъв начин няма да я промени, добави депутатът.

Големите кавички: „Няма да разреша оръжия за Украйна, ако ще да ме сменят“

Припомняме, че преди дни Корнелия Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да подпише разрешителното за това в качеството си на министър на икономиката и дори изтъкна: „Ако искат, да ме сменят“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама