Мъск отива на съд заради акциите си в Twitter

11:28, 13 апр 22 / Свят 25 1962 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Технологичният милиардер Илон Мъск бе даден на съд, след като купи повече от 9 процента от акциите на социалната мрежа Twitter.

Покупката го превръща в най-големия външен акционер в компанията и след обявяването ѝ цената на акциите се повиши с над 27 процента. Сега обаче Мъск е изправен пред иск от акционера Марк Рейн Расела. Той твърди, че късното оповестяване на дела на визионера в платформата им е коствало пари и е спестило на Мъск около 143 милиона долара, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мъск смени името си с женско

В съдебните документи, подадени в Ню Йорк, се твърди, че собственикът на SpaceX и Tesla е бил длъжен да уведоми Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в рамките на 10 дни, т.е. на 24 март, за закупуването на 5 или повече процента от акциите на Twitter. Мъск е предупредил комисията чак на 4 април, когато бил натрупал вече над 9 процента от акциите. 

Когато Мъск купува първите 5% акции от Twitter, но не обявява това, той на практика си създава възможност да закупи останалите 4,2% на много по-ниска цена. Веднага след като обяви покупката на пълния пакет, акциите на Twitter скочиха с 27%, ден по-късно - с над 30%.

Мъск отправи предизвикателство към Путин

Расела е подал молба и искът да бъде приет за колективен, тъй като засяга всеки инвеститор в Twitter, продал акции по време на 11-те дни, в които Мъск крие покупката си.

Мъск предлага централата на Twitter да стане приют за бездомни

До момента няма реакция от SEC за нарушението, нито коментар от Мъск за делото срещу него. Вместо това милиардерът, собственик на SpaceX и Tesla, се забавлява с провокативни анкети в любимата си социална мрежа, в която вече е топ акционер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама