Бесарабски българин, загинал в Чернигов, бе почетен на колене

12:35, 13 апр 22 25 2155 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

20-годишният бесарабски българин Иван Минков загина при защита на северния украински град Чернигов. Жителите на родното му село посрещнаха тленните му останки като на герой - паднали на колене. Въздействащото видео бе публикувано от кмета на селото Криничное Степан Великов, който също е етинически българин.

„Всеки разговор с родителите ми е като за последно“

В същото време местните хора са започнали инициатива да кръстят на негово име улица в селото. 

Иван е загинал само месец след като е навършил 20 години. Той сам е взел решение да отиде на фронта. Смъртта го застига още в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от руските сили. Той е останал около 4 часа жив под отломките, но заради военните действия другарите му не са успели да достигнат до позицията.

В продължение на седмици заради бойните действия е било невъзможно да бъдат открити тленните му останки. Това е станало едва след оттеглянето на руските сили от Северна Украйна. През това време неговите близки са били в неведение за съдбата му и са го издирвали, защото се е водел за изчезнал и се е предполагало, че може да е попаднал в руски плен.

Иван Минков не е единственият бесарабски българин, който се сражава в момента в Украйна. По информация на bTV около 300 етнически българи от Болградска област са се включили във военните действия. Един от тях се сражава в Мариупол. Съобщава се и за други загинали бесарабски българи, но засега не могат да бъдат потвърдени.

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме отстрани. Ние сме далеч и от събитията – в южната част на Украйна, а сега Иван загина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, но сме и украински граждани. Много хора се записаха доброволци не само в териториалната отбраната, но отидоха и на фронта“, каза Таня Станева, която от първите дни на войната информира българите за ситуацията в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама