Има ли фиктивно плащане с подписа на Каримански?

13:10, 14 апр 22 / Политика 25 2048 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От седмици битката за гуверньор на БНБ обтяга отношенията между партиите в управляващата коалиция. Стигна се дори до взаимни обвинения и заплахи. А съмненията на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев за подписа на кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански, стоящ под документ, благодарение на който са прехвърлени 1 милион лева, остават. Но основателни ли са те и има ли наистина извършени нарушения от страна на Каримански или това е поредният удар под кръста?

След като кандидатът за управител на БНБ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров се оттегли от надпреварата, остана само Любомир Каримански. БНБ е институция с контрол върху цялата финансова система на Република България и изискванията към управителя са за безупречна професионална репутация. Именно поради това Антикорупционният фонд (АКФ) направиха анализ и публикуваха един важен непубличен документ – копие от счетоводно-банковата експертиза по досъдебно производство 419/2015 г. по описа на Следствен отдел в Софийска градска прокуратура, образувано по повод този казус. Ето какво гласи той и установените от тях факти, с акцент на тези, които осветяват действията на Любомир Каримански като един от двамата изпълнителни директори на банката:

Предисторията

„ДИГ-94“ ЕООД и „Инвестбанк“ имат дългогодишен юридически спор за необезпечена банкова гаранция и впоследствие блокирани сметки на дружеството и съдебни битки. Спорът е от времената преди Каримански да стане изпълнителен директор на „Инвестбанк“ (предишният, според банката, е уволнен и с осъдителна присъда).

Към 2015 година сагата е достигнала до осъдително съдебно решение в полза на „ДИГ-94“ ЕООД, което подлежи на изпълнение, но банката не изпълнява.

„Развръзката“ се случва в рамките само на един ден – 13 август 2015 година. В този ден в Търговския регистър е вписан нов управител на „ДИГ-94“ ЕООД – Васил Колев, който става известен като „Васко от Модерно предградие“, описан подробно през 2015 г. от статия в „Капитал“ и в поредица на e-vestnik с очевиден профил на малоимотен и слабообразован гражданин. Пред разследващите той споделя, че се занимава със събиране на метали и живее в квартал „Модерно предградие“.

В широко известните престъпни схеми по т. нар. „кражба на фирми“ лица с подобен профил са обикновено използвани срещу дребни суми като „бушони“, които чрез неистински документи биват вписани като управители и нови собственици на дружества с много активи и в светкавичен порядък се разпореждат с фирмено имущество или вземания на голяма стойност. В този случай Васил Колев подписва споразумение с изпълнителните директори на банката, които признават задължението, и поне по документи получава парите още в същия ден в брой, с което целият спор приключва

Какви са установените факти?

Банково-счетоводната експертиза по досъдебното производство е основана на събраната от следователите вътрешнобанкова документация и установява няколко групи нарушения, липси и несъответствия като: липсваща задължителна документация; преводно нареждане без одобрение на надзора на банката; необичайно големи и бързи тегления на каса в извънработно време; липса на документални доказателства, че банковият клон е разполагал с толкова пари в брой.

Експертизата има за цел да отговори на общо седем конкретни въпроса на следствието, пет от които имат за цел пряко или непряко да потвърдят или разсеят подозрения за законосъобразността на финансовите транзакции. Цялостното впечатление е, че нито едно от тези подозренията не е разсеяно, а някои дори са увеличени, като например констатираните липси на документи за установяване на наличността в съответния банков клон.

Фактите и заключенията от експертизата в резюме

На 13 август 2015 година в 17:01 часа по новооткрита сметка на „ДИГ-94“ ЕООД в „Инвестбанк“ постъпват 1 193 322.72 лева и в 17:10 ч. е извършено теглене на каса на 1 183 000 лева в брой от вписания в същия ден като нов управител на дружеството Васил Колев. За това скоростно теглене, заявено и извършено в рамките на деня, е отразено, че Колев е платил над 7000 лева такса. Липсва час на откриване на сметката в същия ден, но по приложена разпечатка от сайта на Търговския регистър от служителя на банката е с час 13:33 часа.

Основанието за плащането е „По споразумение от 13.08.2015 г.“. С въпросното споразумение „Инвестбанк“ се съгласява да изплати на „ДИГ-94“ ЕООД дължимата сума по подлежащи на изпълнение осъдителни съдебни решения, която до момента е отказвала да плати, но решава да го направи веднага именно на нововписания управител. Приложен е протокол от заседание на Управителния съвет /УС/ на „Инвестбанк“ АД от същата дата, на което е одобрено споразумението.

От АКФ посочват, че „към приложените документи липсва правно становище или друг документ от дирекция „Правна“, на базата на което е взето решението. Липсва решение на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД, с което взетото решение на УС е потвърдено“. Това се случва въпреки изричното становище на УС, че предвид сериозността на казуса такова потвърждение следвало да се изиска.

От „Инвестбанк“ обаче отричат да е имало както заседание на УС, така и на Надзорния съвет. Въпросът за мандата за сключване на споразумението не е маловажен, тъй като според експертизата подписите на двамата директори стоят и под платежното нареждане от страна на банката, и ако те са били в нарушение на друго решение, директорите могат да носят отговорност за това си действие. Пълните отговори на въпросите ни АКФ към банката вижте тук.

Споразумението от 13 август 2015 г. е подписано от двамата изпълнителни директори на „Инвестбанк“ и Васил Колев, а нотариалната заверка на подписите им е направена извън нотариалната кантора на нотариус Ивчева от нейния помощник-нотариус. На следващия ден, 14.08.2015 г. в 09.38 ч., сметката е закрита и на Васил Колев са изплатени оставащите 1719.24 лева в брой на Каса 2 в салон Централен.

Ето още извадки от експертизата на вещото лице след прегледа на документацията по сметката на „ДИГ-94“ ЕООД: Документите, които е следвало да бъдат попълнени от представителя на ДИГ-94 ЕООД, са с почерк, различен от този, с който Васил Колев се е подписал на споразумението.“

„На приложеното копие на споразумението на всяка страница има подпис на лицата, които са го подписали. Практиката в банките е при изготвяне на документи, касаещи договорни отношения на екземпляра за банката да има подписи на лицата, които са го съставили и респективно проверили (обикновено на последната страница на документа) На предоставеното копие експертизата установява, че липсват такива подписи – не е ясно кой го е изготвил“, пише в експертизата.

Най-голямо внимание в нея се отделя на въпроса дали на 13 август 2015 година в съответния клон на „Инвестбанк“ е имало наличност, достатъчна за да покрие отразеното теглене (очевидно за да се провери хипотезата за фиктивно плащане в брой). Тук има сериозен брой несъответствия и липси във вътрешната счетоводна система на банката, а заключението е категорично, че „от предоставените документи експертизата не може да установи дали действително е имало наличност от 1 183 000 лева на Каса 1, тъй като предоставената информация от страна на банката е непълна – липсват първоначални салда по сметките и не всички операции са дадени в приложените справки“.

Несъответствия са открити и в документацията по оформяне на ценните пратки за транспортиране на парите в брой – акт за изготвяне на ценна пратка с номера номер 2086 и 2087 от същия ден. В единия акт липсват подписи, а другият не е предоставен.

В съдебната експертиза, изготвена за целите на разследването, се изясняват конкретни зададени въпроси, а наличието или неналичието на състав на престъпление и кой е неговият автор е задача на наблюдаващия прокурор.

Каква е позицията на „Инвестбанк“ и Любомир Каримански?

Междувременно от „Инвестбанк“ твърдят, че към онзи момент не е имало повод за съмнения за проблеми с управителя на „Диг-94“ и за възможна измама. Изпълнителният директор на „Инвестбанк“ Светослав Миланов коментира пред bTV, че този казус е прецедент. „Това е прецедент, нямаме други такива истории в годините, все пак това е далечна година – 2009-а, и беше възможно човек с представителна власт да се подпише на такава банкова гаранция в нарушение на правилата“, посочва той. Според него бързото изтегляне на сумата въпрос на технология. „Човек, когато подпише подобно споразумение, той желае максимално бързо да си получи парите“, обясни Миланов.

Каримански пък обяви, че гарантира, че е спазил всички възможни изискващи нива на подписи и на отговорности на отделните служби - да се провери и Търговския регистър, да е ясно кое лице е вписано в ТД, как и кога. „Всички неща са спазени от нашия юридически отдел тогава“, каза Каримански пред bTV. Той твърди, че е разпитан като свидетел. Кандидатът за управител на БНБ се закани и че ще защити името си като заведе дело срещу финансовия министър и коалиционен партньор Асен Василев за клевета.

Фирма „Диг-94“ е заличена с ликвидация през 2018 г. Преди фалита на фирмата обаче влиза в сила друго съдебно решение, по силата на което „Инвестбанк“ трябва за втори път да плати на фирмата над 1 милион лева. Този път с управител Йовчо Кьосев.

От прокуратурата досега не е имало официален коментар по досъдебното производство и докъде е стигнало то от 2015 година.

Целия документ със заличени имена на разследващия орган, назначил експертизата, на вещото лице и на служителите на банката, прилагаме ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама