Прокуратурата отново обвини властта във „фалшиви новини“

12:30, 14 апр 22 / Политика 25 1754 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокуратурата пусна втора порция „фалшиви новини“ на властта, които според държавното обвинение са неверни и уронват престижа на прокуратурата и съдебната власт.

В края на март прокуратурата представи обзор с 15 „неверни политически твърдения“, а сега актуализира списъка с нови шест. Като автори на фалшиви новини отново са посочени премиерът Кирил Петков, началникът на кабинета му Лена Бориславова, правосъдният министър Надежда Йорданова и вътрешният министър Бойко Рашков.

Бойко Рашков и Христо Иванов - главни герои в „обзорa“ на прокуратурата

Твърдение 1: Прокуратурата поставя спирачки на МВР

Първото твърдение, което прокуратурата опровергава, са думите на Бойко Рашков, че „прокуратурата поставя спирачки на разследването на МВР, тя да не смята за необходимо, че трябва да уведомява обществото по значими случаи, по които са изтекли милиарди средства…“. Вътрешният министър казва това в края на март, когато анонсира, че МВР готви списък с изчезналите в прокуратурата разследвания.

В отговор прокуратурата обяснява, че тя решава дали да образува разследвания и само тя може да информира обществото за тях.

Твърдение 2: Държавното обвинение иска да види кой подава сигнали до Европейската прокуратура

В графата „фалшиви новини“ държавното обвинение поставя и думите на премиера Кирил Петков във връзка с искания от прокуратурата списък с хората, влизали в Министерския съвет. Тогава министър-председателят заподозря, че прокурорите реално се опитват да видят кой подава сигнали до Европрокуратурата, която към момента се помещава в същата сграда.

Държавното обвинение опровергава премиера, като изтъква, че Министерският съвет е контактна точка за Европейската прокуратура едва от 16 март, а прокуратурата изисква списък за периода от 22 февруари до 23 март. „За периода от една седмица, в който МС е „контактна точка“, вероятно дори не е постъпил и един сигнал“, посочват от прокуратурата и допълват, че сигнали до ръководената от Лаура Кьовеши институция могат да се подават още електронно и през други институции.

Твърдение 3: Прокуратурата не дава информация за изпратени от МВР преписки

Прокуратурата обвинява в лъжа не само вътрешния министър, но и пресцентъра на МВР за твърденията, че ведомството няма информация за приключени и предадени на прокуратурата преписки.

И тук се посочва, че никъде в закона не пише, че наблюдаващите прокурори трябва да уведомяват органите на МВР за предприетите действия, още по-малко вътрешния министър, който няма компетентност да разследва.

Твърдение 4: Този ВСС не може да реши да освободи Иван Гешев, защото е свързан с него

На прицела на прокуратурата е и правосъдният министър Надежда Йорданова, за думите ѝ: „Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на ВСС да вземе решение да освободи главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от гласовете във ВСС са на лица, които само след няколко месеца се връщат отново в прокуратурата или дължат своята кариера на Иван Гешев…“.

От държавното обвинение посочват, че настоящият състав на ВСС е сформиран през 2017 г., когато Иван Гешев не е бил главен прокурор. А от биографичните справки на членовете на ВСС ставало ясно, че нито един от тях по никакъв начин не дължи кариерното си израстване на Гешев.

На фона на тези твърдения, в сряда ВСС за пореден път отложи решението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Твърдение 5: В сградата на Министерския съвет има защитени свидетели

Лена Бориславова е герой и в този обзор на прокуратурата заради коментар по казуса със списъка на посетителите в Министерски съвет. Бориславова определи предаването на видеоматериали от камерите за нарушаване на основните гаранции за сигурност. По думите ѝ като контактна точка на Европейската прокуратура в сградата има защитени свидетели.

От държавното обвинение обаче контрират, че твърдението, че „защитен свидетел“ се е намирал на територия на Министерски съвет или е изцяло невярно, или следва да се разглежда като нарушение. Причината - не политически лица, а прокурорът или съдът, по искане на свидетеля или с неговото съгласие, вземат мерки за незабавна защита на свидетели.

Твърдение 6: В Плана за възстановяване има изискване за отчетност на главния прокурор

Държавното обвинение отхвърля и тезата, че в Плана за възстановяване има изискване за отчетност на главния прокурор. Според прокуратурата официалното одобряване на българския план „отхвърля насажданите от представители на изпълнителната власт манипулативни и неверни твърдения, че българската прокуратура и главният прокурор са пречка за отпускането на европейско финансиране“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама