Потъна крайцерът „Москва“

08:16, 15 апр 22 25 2014 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Крайцерът „Москва“ е потънал в Черно море, съобщи руското министерство на отбраната. Това е станало, след като флагманът на руския Черноморски флот е загубил устойчивост, докато е бил теглен на буксир обратно към пристанище по време на буря.

По-рано украинските власти обявиха, че крайцерът е бил ударен с две ракети. Москва обаче отрече и обяви, че са се възпламенили боеприпаси на борда, след като моряк e пушил на него.

Потъването на крайцера стана в момент, когато Русия продължава да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието - почти 50 дни след началото на нашествието. От Пентагона обявиха, че загубата на крайцера Москва ще окаже влияние върху способностите на руската армия.

САЩ с военна помощ за Украйна за нови 800 милиона долара

Това е крайцер. Те имат само три от този клас. Това е кораб, който е приблизително 186 метра дълъг и има екипаж от почти 500 моряци на борда. Предназначен е основно за противовъздушна отбрана. Така че това със сигурност ще окаже влияние върху техните възможности в краткосрочен план. Но дали ще е в дългосрочен план - не е ясно в момента”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, пише Нова телевизия.

Зеленски към украинците: Трябва да сте горди, че устояхте 50 дни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на украинците, че трябва да са горди, че са оцелели 50 дни под руски атаки, „докато руснаците ни даваха максимум пет“, предаде Асошиейтед прес. В среднощно видеообръщение Зеленски нарече това „постижение на милиони украинци, на всеки един, който на 24 февруари е взел най-важното решение в живота си – да се сражава“.

„Путин не се държи като християнин“

Държавният глава каза, че помни първия ден от инвазията, когато много световни лидери, несигурни дали Украйна може да оцелее, са го съветвали да напусне страната. „Те обаче не знаеха колко смели са украинците, колко много ценим свободата и възможността да живеем, както ние искаме“, заключи Зеленски.

Междувременно мощни експлозии са били чути рано сутринта в Киев. Както в столицата, така и в цяла Украйна са били задействани сирените за въздушно нападение. Това става в момент, когато украинците се подготвят за нови руски нападения.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:33, 16 апр 22

В бурята е пушил вън,и кремъл ще потъне.Това е предсказание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама