Депутатите оставиха пътните фирми без пари

16:24, 15 апр 22 / Политика 25 1610 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Спор между коалиционните партньори от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ остави изненадващо пътните фирми без пари.

Малко преди полунощ депутатите отхвърлиха всички предложения за отпускане на средства към тях, макар премиерът Кирил Петков да обеща от държавата да се разплатят до две седмици половината от задълженията.

Пътните фирми ще си получат всичките пари до края на юни

„Парите тук не са проблем, не е проблем в тези разплащания на строителите, проблемът е в невъзможността да се възлагат ремонти на критични места, които са важни за хората. Просто нямам думи“, коментира министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, цитиран от bTV.

Малко след решението премиерът написа в профила си във Facebook, че предложението за изплащане на обещаните 655 млн. лв. към пътните строители ще бъде повторно внесено днес. „Обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв. ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% - след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв. веднага за строителите, а от друга - работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество. „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. Партиите, които гласуваха против, се виждат долу на таблото“, посочи Петков, като публикува снимка от гласуването в пленарната зала.

Председателят на браншовата камара „Пътища“ Стефан Чайков заяви: „В момента не са проблем толкова парите, въпреки че сме на ръба на оцеляването. Важната инфраструктура на страната застрашава живота на хората, защото АПИ не е в състояние да възлага ремонтни и поддържащи дейности“.

Той предупреди, че работниците от строителните фирми ще излязат отново на протести в началото на следващата седмица и ще блокират улици в София и пътища

От бранша призоваха правителството да вземе решение да се разплати с фирмите на следващото си заседание - 20 април. За тогава е насрочен и национален протест на пътните фирми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:45, 16 апр 22

Хората как берат малини и ягоди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама