12 начина да преборим пролетните алергии без лекарства

15:00, 17 апр 22 / Любопитно 25 1513 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Алергиите се проявяват под различни форми и всички те са доста неприятни. „Новости“ откри 12 начина да се справите с алергиите без лекарства.

Алергиите се дължат на повишена чувствителност на имунната система към безвредни вещества в околната среда. Някои от неприятните симптоми, свързани с алергиите, са сенна хрема, хранителни алергии, атопичен дерматит, алергична астма и анафилаксия. Има обаче и начини да се справим с алергиите без лекарства, пише БГНЕС.

- Проветрявайте по-рядко

Денят е прекрасен, но ако нивата на полени са високи, най-добре е да държите прозорците и вратите затворени, за да запазите въздуха в помещението. Можете също така да инсталирате специален филтър в климатика си.

- Обмислете алтернативни лечения

Според някои проучвания специален екстракт от листа, наречен Ze 339, може да има антихистаминов ефект. Други изследвания доказват, че пикногенолът също могат да помогнат.

- Вземайте душ по-често

Всеки път, когато влизате в дома си, пренасяте със себе си и най-малките частици от външния свят. След престой на открито дрехите, обувките, косата и кожата ви се превръщат в носители на частици от мястото, където сте били. Вземете душ и сменете дрехите си, за да се изчистите от алергените. Оставете обувките си на вратата.

- Носете маска

Това ще предотврати навлизането на алергени в дихателните пътища, ако не можете да избегнете определени алергени, като например при работа в двора или прахосмукиране. Дихателна маска N95 се продава в повечето аптеки и магазини за медицински консумативи. Такава маска задържа 95% от фините частици, като полени и други алергени.

- Хранете се правилно

В едно проучване децата, които ядат много пресни зеленчуци, плодове и ядки, между които грозде, ябълки, портокали и домати, имат по-малко симптоми на алергия. Изследователите все още не са установили връзката, но няма съмнение, че правилното хранене е полезно за целия организъм. Яжте поне по един пресен плод или зеленчук на всяко хранене.

- Изплаквайте носа си

Промивката на носа почиства лигавицата и може да облекчи симптомите на алергия. Тя може също така да премахне бактериите и течната слуз и да намали „постназалната конгестия“. Купете си разтвор за изплакване на носа. Смесете три чаени лъжички нейодирана сол с една чаена лъжичка сода за хляб. Съхранявайте сместа в херметически затворен съд. За да използвате, разредете една чаена лъжичка от сместа в 250 милилитра дестилирана или преварена вода. Наклонете главата си назад и внимателно промийте едната ноздра, а след това другата.

- Повече течности

Ако усещате буца в гърлото или страдате от задръстване след назален секрет, пийте повече вода, сокове или други безалкохолни напитки. Допълнителните течности втечняват слузта в носните пътища и носят облекчение. Топлите течности, като чай, бульон или супа, имат допълнителното предимство заради парата.

- Използвайте естествени почистващи продукти

Поддържайте дома си чист. Това е един от най-добрите начини за избягване на алергени в затворено пространство. Но силните химикали могат да раздразнят носните пътища и да влошат симптомите ви. Затова си направете естествени почистващи продукти от най-простите съставки като оцет и сода за хляб. Използвайте прахосмукачка с HEPA-филтър за отстраняване на алергените. Ако имате силни алергии, помолете някой друг да почисти праха.

- Дишайте пара

Вдишвайте пара. Тази проста техника може да облекчи запушването на носа и да улесни дишането. Дръжте главата си над топла, но не вряща вода в тенджера или мивка, като хвърлите кърпа върху главата си, за да уловите парата. Или можете да седнете във вана с гореща вода.

- Избягвайте цигарения дим

Това може да влоши състоянието ви, като предизвика задух, сърбеж, запушване на носа и сълзене. Избирайте ресторанти, нощни клубове и хотелски стаи, в които не се пуши. Избягвайте други изпарения, които могат да влошат състоянието ви, включително аерозолни спрейове и дим от камина или готварска печка.

- Опитайте с акупунктура

Тази древна практика може да донесе облекчение. Не е напълно изяснено как акупунктурата влияе върху назалните алергии. Но няколко проучвания доказват, че тя може да помогне. Посъветвайте се с вашия лекар дали трябва да опитате.

- Опознайте алергените си

Може би си мислите, че знаете какъв е проблемът. Но сигурни ли сте? Запишете си час при алерголог и си направете кожен тест за алергени, за да разберете към какво точно сте алергични. След това можете да съставите план за избягването им.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама