„Продължаваме промяната“ не се готви за нови избори

16:46, 16 апр 22 / Политика 25 1307 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Новоучредената партия „Продължаваме промяната“ (ПП) не се готви за нови избори. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Калина Константинова.

Не мисля, че имаше нещо символично в момента, който избрахме за учредяването на партията. Просто дойде моментът да извървим и този път и да формализираме това, което вече правим.  Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Калина Константинова относно учредяването на партия „Продължаваме промяната“.

Тя отхвърли и символиката, която откриха анализатори в избора на момента за учредяването на партията, а именно, че ПП се готви за нови избори. „Знаете, че чисто административно подготовката и документите – по време на кампанията нямахме възможност да ги изготвим по време на кампанията. Сега обаче успяхме да финализираме процеса“, подчерта Константинова.

Истината е, че чудесно се сработихме с колегите и през целия път те са били до нас. Те са прекрасни конструктивни партньори. Нашият път ще продължи д абъде с тях. На този етап ние сме единна парламентарна група и продължаваме във формат, в който сме“, заяви Константинова по повод трите по-малки партии, чиято регистрация използва ПП за регистрация в парламентарния вот и какво ще е тяхното по-нататъшно участие в парламентарната група.

Има ли фиктивно плащане с подписа на Каримански?

Има ли раздор в коалицията?

Учредяването на партията идва на фона на непрекъснато напрежение между политиците в управляващата коалиция. Първо ПП и ИТН се скараха за поста гуверньор на БНБ, като се стигна до обвинения и нападки. А накрая три формации от коалицията отказаха да подкрепят единствената кандидатура на ИТН - Любомир Каримански.

 БСП пък, която също е част от управляващата коалиция, обяви, че по никакъв начин няма да подкрепи изпращането на подобна военна помощ на Украйна. От левицата дори заплашиха, че са готови да напуснат коалицията, ако това се случи. 

„Има такъв народ“ също вече очертаха тяхната „червена линия“ - ветото на Северна Македония. Външния министър Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН, дори нападна вчера премиера Кирил Петков и екипът му, че водят своя политика по темата.

Константинова коментира, че управляващата коалиция е фрагментирана колкото и самото общество. „Когато имаме едно общество, което е толкова фрагментирано, и един парламент с толкова политически партии – ние сме едно отражение на това, което са мненията на обществото, същото нещо се случва и в нашата коалиция. Реално в споразумението, което подписахме, сме отворили над 90 процента от приоритетите, които ни обединяват. Всички допълнителни неща – е въпрос на преценка, оценка, гласуване и финален избор на базата на критерии. Не сме очаквали, че ще има нещо по-различно. Факт е, че никой до момента не се е отметнал от нито едно решение, които сме взели преди да влезем в коалицията“, категорична бе тя.

Вицепремиерът увери, че в парламентарната група депутатите на Продължаваме промяната“ са единни. „Правителството работи по ангажиментите си и не се е отметнало от тях. До момента, в който не се отмятаме от споразумението ни и общите цели, всичко друго е въпрос на факта, че емоциите са високи. Важното е да не губим фокуса от важните задачи за обществото“, заяви тя и подчерта, че в изпълнителната власт министрите са отбор.

Ще сменят ли Теодора Генчовска?

Константинова коментира и темата със Република Северна Македония и беше категорична, че няма промяна в българската позиция. И отрече и да се готви смяна на външния министър Теодора Генчовска.

Сериозни разминавания между МВнР и премиерския екип за Северна Македония

Гюров ли ще номинират отново от ПП за шеф на БНБ?

По отношение на избора за нов шеф на БНБ вицепремиерът подчерта, че професионалните качества и почтеност са критериите за избор за управител на националната банка. Тя обаче не отрече да знае дали Андрей Гюров ще бъде предложен отново и дали са водени разговори с досегашния шеф на БНБ Димитър Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама