Петков призова РМС да надмогнем историята, а Йотова му даде критичен съвет

19:00, 16 апр 22 / Политика 25 2255 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания при слизането си от вертолета, с който той пристигна в Северна Македония, предава БГНЕС.

Премиерът, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията отидоха на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста е участвал лично и митрополит Петър от Македонската православна църква. Част от демонстрантите са носили и плакати с надписи: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

Мостът между двете страни

Българският премиер обаче обяви, че „имаме много добра комуникация от двете страни на границата“. „Моето присъствие показва заангажираност на нашето правителство, по този въпрос трябва да имаме обединение, не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално. За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС, не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да работим заедно в синхрон всички“, заяви Кирил Петков 

Според българския премиер не трябва да се мисли за натиск от когото и да било. „Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи. Ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят от двете страни на границите, нищо няма да постигнем“, подчерта Петков. 

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“. „Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да надмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

Той беше категоричен, че правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. „Двете правителства работят много, трябва да стигнем до обща позиция, в България сме сложили рамките, които имаме, за нас е важно европейското бъдеще на РСМ да бъде там, всички общности в РСМ трябва да се чувстват с равни права, темата за Конституцията е реалистична, не е нещо, което не може да се постигне , въпросът е как, кога, в какви стъпки“, допълни министър-председателят. 

Петков изтъка, че българите в Северна Македония са мостът между двете страни и трябва този мост да го използваме, техните права трябва да бъдат защитени. По-рано той заяви, че колегата му Димитър Ковачевски лично му казал, че е негов ангажимент да изкорени словото на омразата. 

Йотова посъветва Петков да вземе мерки срещу съветниците си

Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в преговорите“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ премиерът Кирил Петков трябва да вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика, тъй като това би било опасно и тревожно

Защото ние ще олекнем пред нашите европейски партньори и България никой няма да я вземе на сериозно. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната по отношение на членството на РСМ. Пътищата са два - ще започнат европейските процедури, България трябва да намери сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, така че в целия процес България да има достатъчно гаранции, че нашите условия ще бъдат отчетени“, коментира още Илияна Йотова.

И Генчовска с призив към Петов

Външният министър Теодора Генчовска също отправи призив към премиера Кирил Петков. „Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и да направя всичко възможно те да бъдат вписани в Конституцията на тази държава. С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви своята позиция с външнополитическия си екип“, изтъкна Генчовска. „Външното министерство води официалната политика на България по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция с подкрепата на Народното събрание. Няма как да не мине без външен натиск, надявам се на разбиране и подкрепа от страна на нашите съюзници. Очакваме колегите от Република Северна Македония да изпълнят ангажиментите си по изпълнение на договора. Очакваме конкретни резултати“, допълни българският външен министър.

Петков учуди македонски репортер

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно: Това, което виждаме е, че има екстремистки позиции политически от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама